Popular Today

Isnin, Oktober 12, 2009

Tun Mahathir - Anggota Umno Perlu Ubah Sikap

4 Komen!!!

Tidak akan mencapai apa-apa... mungkin itulah yang di maksudkan Tun Mahathir terhadap UMNO jika sikap mereka tidak berubah...

Menurut laporan Bernama, Tun Dr Mahathir Mohamad mengingatkan anggota Umno agar mengubah sikap sekiranya mahu pindaan perlembagaan parti yang bakal dibuat pada perhimpunan agung parti minggu ini mencapai matlamatnya.

Bekas presiden Umno itu berkata ini kerana pindaan perlembagaan semata-mata tidak menjamin penyelesaian masalah.

"Saya (semasa menjawat presiden parti) buat dua pindaan. Tiap kali saya buat, saya yakin penuh bahawa pindaan itu akan menyelesaikan masalah. "Tetapi (jika) kita buat pindaan tapi kalau sikap ahli-ahli tak sesuai dengan pindaan itu, dia tak berjayalah," katanya.

UMNO akan mengadakan Perhimpunan Agung Khas pada Khamis ini. Antara lain pindaan yang bakal dibuat ialah pemansuhan sistem kuota bagi pencalonan dan membenarkan lebih ramai perwakilan akar umbi terlibat dalam pemilihan parti.

Ditanya sama ada perwakilan akar umbi Umno mempunyai kriteria yang perlu dalam memilih pemimpin berkebolehan, Dr Mahathir yang juga bekas perdana menteri berkata ia terpulang kepada kaedah perwakilan itu dipilih.

"Apakah mereka dipilih kerana jawatan, atau kerana intelek atau kerana mereka semua sudah dewasa. Ini semua kena ambil kira," katanya.

Ulasan AB

-----> Bersediakah ahli UMNO untuk berubah dan menerima perubahan, inilah persoalan yang mendasari matlamat perubahan UMNO keseluruhannya. Jika perubahan fizikal sahaja tidak diikuti dengan perubahan mental maka perubahan ini hanya akan bertahan sementara sahaja. Tetapi jika perubahan ini diikuti dengan azam dan kesedaran terhadap hala tuju masa depan UMNO dan bangsa Melayu, maka perubahan ini pasti akan merubah mentaliti ahli UMNO.

Rakyat mahu melihat UMNO berubah... siapa? iaitu ahlinya.. siapa? pemimpinnya di semua peringkat begitu juga ahlinya yang dituntut dalam apa jua keadaan sentiasa berpegang kepada asal perjuangan UMNO tidak lain dan tidak bukan demi agama bangsa dan negara.

Kemenangan di Bagan Pinang - bukti UMNO masih relevan

0 Komen!!!
Memang terdapat suara sumbang yang masih tidak puas hati ke atas kemenangan UMNO di Bagan Pinang. Ianya hakikat pahit yang patut ditelan oleh pembangkang apatah lagi setelah 8 kali menang dan sekali kalah 'KO' memang sangat memeritkan. Kemenangan lalu terus dilupakan dan keperitan kekalahan sangat dirasakan.

Kebanyakan ulasan politik umpama tiada jawapan yang konkrit untuk menerima keputusan kemenangan UMNO ini apatah lagi analisis hanya dilihat berat kepada aspek UMNO sahaja. Tetapi aspek kekalahan PAS umpama tiada jawapan yang boleh menjawab persoalan bagaimana PAS boleh kalah teruk? Kenapa undi Cina dan India berubah dan tidak lagi memihak kepada pembangkang? Adakah trend ini sementara atau bakal berterusan?

Namun persoalan penting ialah adakah kemenangan ini menunjukkan UMNO masih relevan di dunia politik negara ini?..

Soalan yang amat subjektif... apatah lagi hendak diukur dengan kemenangan BN yang hanya sekali.

Namun Ramai pemimpin UMNO nampaknya kian bersemangat semula hasil kemenangan ini, Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata kemenangan Isa dengan majoriti besar dapat menangkis tohmahan pihak-pihak tertentu yang mengatakan Umno tidak lagi relevan pada masa ini.

Beliau berkata jika Umno dan BN terus konsisten untuk membaiki kelemahan, tidak mustahil rakyat akan kembali menyokong parti itu.

"Jelas, apabila Tan Sri Mohd Isa yang juga calon 'favourite' dan pilihan rakyat, beliau telah dapat menarik minat pengundi melalui undian yang terbukti memihak kepada Umno dan BN,"

Manakala Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, kemenangan besar ini memberikan gambaran BN diterima rakyat pelbagai kaum di kawasan itu.

Beliau berkata kemenangan itu juga lebih bermakna apabila sokongan bukan Melayu, khususnya kaum India, memihak kepada BN dengan semua peti undi dimenangi parti pemerintah itu.

Najib pula berkata "Nampaknya mereka (rakyat) lebih yakin dan percaya dengan BN dan ini mungkin berpunca daripada beberapa faktor yang kita dapat buat penilaian sama ada faktor dasar kerajaan dan perubahan yang dibuat di peringkat nasional, kedudukan di peringkat bahagian atau calon itu sendiri, atau kombinasi ketiga-tiga faktor tersebut,"

Barisan Nasional (BN) berikrar untuk meningkatkan persefahaman dan kerjasama antara parti komponennya di Pulau Pinang bagi mendapatkan kembali sokongan rakyat di negeri itu, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, pemimpin BN di peringkat negeri itu bersetuju untuk memperbaiki sebarang kelemahan yang ada bagi mengukuhkan kedudukannya di Pulau Pinang.

"Kita (BN) berjanji untuk terus memperbaiki kedudukan dan mengutamakan khidmat bakti untuk rakyat selaras dengan konsep rakyat didahulukan.

"InsyaAllah kita akan menampilkan kesungguhan dalam mendapatkan sokongan padu di kalangan rakyat,"

Apa yang penting ialah dengan kemenangan ini.. UMNO telah temui ubat yang dicari sekian lama... sakit yang melanda UMNO kini kian pulih apatah lagi dengan mendapat semangat baru untuk UMNO terus bangkit dari 'sakit' yang menimpa.

Kini UMNO perlu bekerja keras supaya dilihat terus relevan.. semua peringkat UMNO dari pemimpin atasan, pertengahan, bawahan, ahli dan penyokong semua sedang semangat membara.

Ayuh UMNO teruslah bangkit dan melangkah untuk menacapi kejayaan. Apa yang penting ialah usaha yang berterusan dan jangan lupa keberkatan dari Allah SWT.

1 Malaysia, Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan....

Trend penambahan sokongan kepada BN dan kurangnya sokongan kepada pembangkang berterusan

3 Komen!!!


MUHYIDDIN Yassin (kanan) dan Mohamad Hasan (kiri) mengangkat tangan Mohd. Isa Abdul Samad sejurus Barisan Nasional diumum sebagai pemenang pada Pilihan Raya Kecil DUN Bagan Pinang di Dewan Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD), Negeri Sembilan, semalam.


Salam semua... lama rasanya jari ni tidak 'memblog'... ada keuzuran sikit...

Tapi semalam merupakan berita gembira untuk semua penyokong dan ahli UMNO mahupun BN.. iaitu kemenangan besar BN di Bagan Pinang...

Secara teori sebelum lagi Pilihanraya Kecil Bagan Pinang dah merasakan mungkin BN akan menang berdasarkan trend beberapa pilihanraya Kecil yang lalu yang menyaksikan penurunan sokongan terhadap pembangkang semakin ketara dan terdapat pertambahan sokongan terhadap BN walaupun 'margin' sokongan tidaklah besar... tetapi ianya tetap satu trend yang dapat dilihat dengan jelas bermula dengan Penanti, Manik Urai dan Permatang Pasir.. itu secara teorinya..

Kemenangan besar BN di Bagan Pinang dari 2,333 undi majoriti pada 2008 bertambah kepada 5,435 undi majoriti pada pilihanraya kecil ini mengesahkan teori ini... tetapi bukanlah penambahan sokongan yang terlalu besar sebagaimana di Bagan Pinang iaitu apa yang penting ialah penambahan sokongan kepada BN dan kurangnya sokongan kepada pembangkang... secara konsisten trend ini masih berterusan..

Pembangkang pula masih belum boleh menerima hakikat mengenai kekalahan mereka.. dengan gerombolan kempen fitnah, ganas dan extreme mereka yang dianggap berkesan pada beberapa pilihanraya Kecil yang lalu kini terkulai layu di Bagan Pinang.

Mereka menyatakan mereka sebagai 'underdog' apabila bertanding di Bagan Pinang tetapi dengan rekod kemenangan 8-0 ternyata istilah 'underdog' ianya bukanlah sesuatu yang tepat. Apatah lagi apabila Tan Sri Isa disebutkan sebagai calon BN.. setentunya mereka mempunyai banyak advantage dengan isu yang Tan Sri Isa ada...

Kini mereka menyalahkan anggota tentera dan polis... mereka menganggap anggota tentera polis dan tentera (pengundi pos) sebagai bodoh kerana mengundi BN itulah andaian hina yang dilemparkan kepadaTentera dan Polis sebagai pengundi pos. Mereka menganggap pengundi pos sebagai orang bodoh yang tidak reti berfikir yang mengundi tidak menggunakan fikiran mereka apabila mengundi. Mereka terlupa bahawa dalam beberapa pilihanraya yang lalu berapa ramai pengundi Pos yang mengundi pembangkang dan tiada seorang pun yang di berhentikan kerja kerana itu.

Keadaan mungkin sudah sedikit berubah, rakyat semakin pandai berfikir dan melihat apa yang berlaku di hadapan mereka apatah lagi apa yang berlaku dengan tindak tanduk pakatan pembangkang. Mereka tidak pernah membangunkan rakyat, mereka hanya bermain isu semata-mata. Kini rakyat juga menilai KPI parti-parti politik ini.....

Tahniah kepada UMNO... formula meraih sokongan rakyat telah ada, apa yang ialah untuk mengekalkan momentum sokongan ini sehingga Pilihanraya Umum ke-13.

Setentunya kemenangan ini akanmenjadi tonik berguna untuk UMNO yang akan mengadakan Perhimpunan Agung pada akhir eoktober ini.

Kongsi Link Anda