Popular Today

Selasa, April 15, 2008

DAP bantah kenyataan Nik Aziz

0 Komen!!!
Oleh suffian abu bakar

MUAR 14 April - Bibit-bibit perpecahan gabungan pakatan pembangkang semakin 'kelihatan' apabila DAP hari ini membidas sikap pemimpin Pas yang mendakwa pakatan tersebut akan menerima undang-undang Islam termasuk hukum hudud.

Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo berkata, DAP kesal dengan kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa pakatan itu akan menerima undang-undang Islam yang diketengahkan oleh Pas kerana ia tidak berasas sama sekali.

Sebaliknya, Setiausaha Biro Perundangan DAP itu berkata, DAP tetap dengan pendirian bahawa mereka tetap menolak kerajaan Islam yang dibawa oleh Pas dan akan terus berpegang kepada prinsip negara sekular.

"Kenyataan yang dibuat oleh Menteri Besar Kelantan itu tidak menggambarkan pendirian semua ahli pakatan pembangkang kerana kami tidak menyokong langkah kerajaan negeri itu melaksanakan undang-undang Islam.

"Sebaliknya, DAP ingin mempersoalkan bahawa Pas perlu melaksanakan terlebih dulu manifesto negara kebajikan yang diumumkan sebelum pilihan raya umum lalu sehingga semua pengundi DAP memilih calon mereka," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Gobind Singh yang merupakan anak Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata demikian sebagai mengulas laporan sebuah akhbar berbahasa Cina hari ini yang menyebut, Nik Abdul Aziz dalam satu wawancara dengan akhbar itu berkata, pakatan pembangkang akan menerima negara Islam yang ditubuhkan oleh Pas.

Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas menolak mana-mana parti di kalangan mereka untuk menjadi parti tunjang dalam pakatan pembangkang yang kini menguasai lima negeri pada pilihan raya umum lalu.

Ketiga-tiga parti pembangkang juga tidak mahu pakatan tersebut dijadikan medan untuk mana-mana pihak memperjuangkan ideologi persendirian.

Dalam satu kenyataan bersama baru-baru ini, pakatan pembangkang menyatakan dasar-dasar mereka adalah berpaksikan kepada perkara-perkara yang dipersetujui dan disepakati pemimpin tertinggi parti-parti berkenaan.

Sehubungan itu, kata Gobind Singh, DAP akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin Pas itu bagi membincangkan isu-isu berkaitan yang boleh menjejaskan pakatan tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau menafikan khidmat pesanan ringkas (SMS) yang tersebar sejak kebelakangan ini bahawa parti itu memperuntukkan RM85 juta bagi 'membeli' dua wakil rakyat untuk melompat parti.

Katanya, DAP tidak menyokong sebarang usaha membeli wakil rakyat dan telah membuat laporan polis berhubungan penyebaran SMS tersebut.

Beliau bagaimanapun tidak menyatakan dengan terperinci identiti dua wakil rakyat yang cuba dibeli itu serta dari negeri mana.

Katanya, setiap wakil rakyat yang memenangi pilihan raya dipilih oleh rakyat yang menyokong parti itu dan tindakan melompat parti itu tidak pernah didokong oleh DAP.

How Come MB Perak say like that, it's just stupid

0 Komen!!!
Don’t get upset over Nizar’s mistake, Karpal urges Sikhs

PENANG: DAP chairman Karpal Singh has come to the rescue of Perak Mentri Besar Mohammad Nizar Jamaluddin, saying he referred to Sikhs as Bengalis “in ignorance.”

Urging the Sikh community “not to get upset”, Karpal Singh said that although Sikhs and Bengalis were different, it was a very “trivial” matter.

“In Malaysia, both are commonly referred to as the same, so there is no need to be offended. After all, a rose would smell as sweet by any other name,” he said after attending Vaisakhi prayers at the Gurdwara Sahib yesterday.

However, Khalsa Dharmic Jatha Gurdwara vice-president Baljit Singh disagreed.

“That very utterance has made the Sikhs a laughing stock of other communities. How can we expect society to know the difference between the two communities when the leaders themselves cannot?” he said, adding that Nizar owed Sikhs an apology.

Nizar, who made the reference at a PAS function in Ipoh on Sunday, later admitted his mistake.

In Malaysia, Sikhs have been mistakenly referred to as Bengalis for decades.

Kepentingan Melayu: Pas, PKR sedia muafakat dengan UMNO

0 Komen!!!
Oleh AZMAN IBRAHIM

KUALA LUMPUR 14 April – Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bersetuju untuk bermuafakat dengan UMNO dalam mempertahankan hak dan membincangkan hala tuju orang Melayu di negara ini.

Mereka juga meminta agar permuafakatan itu dapat dibentuk dalam tempoh panjang demi memelihara kepentingan bersama.

Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Salahuddin Ayub berkata, pada dasarnya beliau bersetuju dengan cadangan tersebut kerana ia membawa kebaikan untuk orang Melayu dan Islam di negara ini.

Katanya, cadangan tersebut bukan satu perkara baru kerana Pas sudah lama meminta UMNO untuk bermuafakat.

“Pas sudah lama menulis surat kepada UMNO untuk bermuafakat demi Melayu dan Islam, tetapi permintaan itu tidak pernah dilayan sebelum ini.

“Apabila UMNO sendiri mencadangkan untuk bermuafakat, saya bersetuju kerana ingin menjaga kepentingan bersama,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam, Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mohamad Norza Zakaria menggesa pemimpin-pemimpin UMNO, Pas dan PKR mengadakan permuafakatan bagi membincangkan hala tuju orang Melayu di negara ini.

Katanya, permuafakatan perlu agar isu-isu berkaitan orang Melayu tidak dipolitikkan.

Sementara itu, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata, permuafakatan membawa maksud yang amat baik, tetapi ia perlu berlandaskan kepada prinsip-prinsip keadilan sesama Melayu dan kaum-kaum lain.

Katanya, pemimpin UMNO terlebih dahulu perlu jelas terhadap prinsip-prinsip kesaksamaan itu supaya mereka sendiri tidak mewujudkan jurang antara Melayu dengan Melayu atau Melayu dengan bukan Melayu.

“Kita tidak mahu permuafakatan ini menjadi kepentingan pemimpin-pemimpin tertentu seperti dalam DEB, sebaliknya ia perlu menjaga kepentingan semua pihak.

“Jika Melayu mahu terus dihormati dan terus memimpin kaum-kaum lain, maka mereka perlu bersikap adil sesama sendiri dan juga kepada kaum-kaum lain,” katanya.

Import sahaja daging babi

0 Komen!!!
Saya tertarik dengan isu babi yang diperkatakan sekarang. Sebagai rakyat Malaysia, saya inginkan isu itu diselesaikan cepat. Sebagai orang Islam, saya berharap projek jutaan ringgit itu tidak digunakan untuk membiak babi, binatang yang jelas sekali diharamkan dalam Islam.

Pada pendapat saya, sebagai sebuah kerajaan yang ditadbir oleh orang Islam dan penduduknya majoriti adalah orang Islam, kerajaan negeri Selangor mesti mengharamkan projek tersebut untuk kebaikan semua.

Kerajaan negeri Selangor tidak boleh meluluskan projek tersebut walaupun ia ditempatkan di kawasan yang ramai penduduk bukan Islam. Tetapi kita hendaklah menyedari, walaupun tempat itu dikatakan ramai orang bukan Islam, di kawasan sekitarnya mesti ada orang Islam walaupun sedikit jumlahnya.

Asalnya negara ini dikenali dengan Tanah Melayu. Walaupun sudah bertukar kepada Malaysia sejak sekian lama, majoriti rakyat negara ini masih lagi kekal orang Melayu.

Kita semua sedia maklum bahawa babi keseluruhannya membawa penyakit dan kemudaratan; tidak kiralah di mana pun ia hendak dipelihara. Lupakan kepada virus Nipah yang menggemparkan negara sehingga banyak wang digunakan untuk memulihkan keadaan. Industri pelancongan terjejas ketika itu.

Saya juga mendapati kebanyakan penduduk Malaysia lebih gemar menikmati hidangan yang halal seperti daging ayam, kambing dan lembu. Malah makanan ini lebih membawa kebaikan kepada kita semua. Jumlah orang yang menikmati daging babi tentulah kurang daripada itu. Oleh yang demikian, mereka yang berkenaan boleh menggunakan daging babi dari sumber yang sedia ada di Malaysia.

Namun, dalam jangka panjang, perladangan babi secara kecil-kecilan wajar dihentikan. Para penternak berkenaan perlu dibimbing supaya memilih ternakan yang kurang risiko kepada alam sekitar selain ia tidak menjejaskan sensitiviti kaum dan agama di negara ini. Singapura telah pun berbuat demikian. Walaupun majoriti penduduknya orang Cina, mereka memilih untuk mengimport daging itu. Ia sudah tentu mengambil banyak pertimbangan, antaranya sudah pasti soal ancaman kepada alam sekitar.

Oleh itu adalah lebih baik jika projek bernilai jutaan ringgit untuk menternak babi itu ditukar kepada projek menternak haiwan peliharaan yang lebih baik dan memang menjadi keperluan ramai rakyat Malaysia, seperti menternak dan membiak lembu, kerbau, kambing, biri-biri, ayam, itik, ikan dan sebagainya. Risiko ladang babi, sama ada berskala besar dan moden ataupun yang diternak secara kecil-kecilan, terhadap alam sekitar amat tinggi berbanding ternakan haiwan lain. Jadi, saya percaya ternakan haiwan pilihan lain akan lebih bermutu dan lebih menguntungkan rakyat dan negara. Malahan, lebihan daripada ternakan tersebut, boleh diproses dan dieksport.

Jika ini diambil kira, ekonomi negara akan lebih meningkat. Usaha-usaha sebeginilah sepatutnya yang perlu dipertimbangkan oleh kerajaan negeri, bukan sahaja Selangor malah negeri-negeri lain juga. Sediakan tanah dan dana untuk diusahakan oleh golongan belia kita.

Jika betul-betul dihitung, Malaysia mempunyai jumlah bilangan tenaga belia yang cukup untuk membangunkan tanah terbiar atau untuk menjalankan sesuatu projek. Negara perlu mengamati perkara ini dengan lebih teliti.

Jika saranan saya ini benar-benar dilaksanakan, negara tidak akan mengalami masalah pengangguran yang serius. Pekerjaan boleh diwujudkan di kawasan kampung dengan kehadiran belia di kampung itu sendiri.

Negara patut menggalakkan rakyat, terutama belia dan remaja untuk menceburkan diri dalam bidang pertanian dan perladangan. Ini bagi memastikan bekalan makanan kita mencukupi dan tidak perlu lagi diimport dari negara luar. Itulah gunanya duit ratusan juta itu jika betul-betul hendak dilaburkan.

Saya amat berharap isu ini diambil kira secara serius oleh pihak yang terlibat.

DINA ROSA

Kuala Lumpur

‘Seperti talam dua muka’ - Surat 1

0 Komen!!!
KALAU takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. Itulah kata perumpamaan orang Melayu yang senang untuk difahami.

Untuk menjadi seorang ahli politik, janganlah takut dengan kritikan.

YB Teresa Kok perlu tahu peranan akhbar. Sama juga dengan laman blog Teresa Kok yang memuatkan cerita-cerita mencari kesalahan kerajaan.

Tak perlu menyalahkan Utusan Malaysia yang menyiar berita-berita yang mengkritik anda. Peranan Utusan Malaysia sebagai akhbar ‘penyebar fikiran rakyat’ tidak boleh dinafikan.

Bagaimana pula dengan peranan-peranan akhbar-akhbar lain di pihak pembangkang yang sering menyiarkan berita-berita yang menghentam kerajaan.

Kami sebagai rakyat berhak juga menyampaikan bantahan atau rasa tidak puas hati kami melalui saluran media seperti akhbar Utusan Malaysia.

Teresa berkata, sejak isu kandang babi di Selangor hebat diperkatakan, berita-berita yang telah disiarkan yang mengaitkan nama beliau di akhbar-akhbar telah sedikit sebanyak mencalar imejnya sebagai wakil rakyat.

Sebenarnya imej anda sebagai wakil rakyat telah lama ‘tercemar’ gara-gara anda menjaja cerita klip video seorang wanita yang dipercayai pada mulanya warga China semasa di tahanan polis tidak lama dulu. Anda telah menjaja klip video termasuk di Dewan Rakyat yang akhirnya membawa kepada kerajaan Malaysia terpaksa memohon maaf kepada kerajaan China. Rakyat tidak akan lupa.

Cerita ini telah mendapat liputan yang meluas di akhbar-akhbar di China pada ketika itu. Tetapi sebaliknya setelah siasatan dijalankan dan didapati tahanan wanita itu adalah warga tempatan berketurunan Melayu.

Anda nampaknya telah mendahului pihak polis ketika siasatan dijalankan. Saya nak tanya pada Teresa, pernahkah anda memohon maaf kepada rakyat dan kerajaan Malaysia berhubung peristiwa ini?

Apakah pula tujuan sebenar Teresa dalam laman blognya menyiarkan gambar ‘lima ekor babi panggang’ setelah diumumkan yang parti pembangkang berjaya menguasai lima negeri dalam pilihan raya yang lepas?

Mengapa anda padamkan gambar tersebut di laman blog anda sekarang? Adakah anda takut rakyat akan membantah atau- pun anda takut dengan bayang-bayang sendiri?

Anda sebagai wakil rakyat DAP mungkin ada sebab berasa bangga dengan kelulusan yang diberikan oleh kerajaan baru negeri Selangor.

Tetapi jangan lupa semasa kerajaan BN memerintah sebelum ini, projek itu baru dikenal pasti seperti memperkenalkan teknologi yang akan digunakan dan mencari kawasan yang sesuai untuk ladang baru babi yang berskala kecil sahaja.

Dan sebelum pilihan raya lepas dilihat pihak pembangkang ketika itu (Pas dan PKR) beria-ia membantah cadangan mendirikan ladang ternakan babi yang baru.

Masa berkempen mereka dengan lantang menolak dan menuduh BN menyokong projek ternakan babi yang baru dicadangkan itu.

Tetapi setelah berjaya memerintah negeri Selangor lain pula jadinya. Ia menjadi agenda utama kerajaan baru untuk meluluskan projek mega ladang babi dengan segera.

Sebab itulah rasanya Teresa berasa amat berbangga dengan kelulusan cepat ini. Pelik tapi benar. Pas dan PKR seperti talam dua muka.

Semasa menjadi pembangkang mereka membantah, tetapi semasa memerintah mereka menyokong pula.

Ini adalah kenyataan yang harus ditelan oleh penyokong-penyokong Pas dan PKR yang selama ini membantah projek tersebut. Bantahan anda selama ini adalah macam anjing menyalak bukit. Sia-sia sahaja.

Nasihat saya kepada penyokong-penyokong Pakatan Rakyat agar teruskan usaha murni anda semua untuk membantah kerajaan yang anda semua pilih sama seperti anda semua membantah kerajaan BN yang terdahulu daripada terus menjadikan pro- jek ladang babi ini menjadi kenyataan.

Sepatutnya selepas berjaya memerintah, Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim ada kuasa untuk membatalkan cadangan projek tersebut demi menjaga hati penduduk Sepang dan juga penyokong Pas dan PKR yang bertungkus-lumus membantah projek tersebut.

Yang menjadi kemusykilan sekarang mengapa Menteri Besar tetap dengan keputusan ahli Exco meneruskan projek ini. Macam ada udang di sebalik batu.

Kepada tiga ahli Exco Selangor daripada Pas yang turut sama menyokong meluluskan ladang ternakan babi, mungkin anda boleh memberi pelbagai alasan untuk meredakan perasaan marah penduduk Melayu Selangor.

Jadi, ingatlah Teresa. Jangan takut pada kritikan kerana ia adalah asam garam kehidupan kepada anda sebagai seorang ahli politik.

Jadilah kritikan sebagai cermin untuk anda melihat dan mengenali diri anda sendiri dengan lebih dekat dan mendalam.

Ia akan menjadikan anda lebih berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan pada masa akan datang.

Jangan salahkan akhbar jika mereka mengkritik anda kerana tugas mereka hanya menyampai dan menyuarakan keresahan rakyat tentang isu ini.


TAMINSARI

Shah Alam

Pakatan Pembangkang sedia bentuk kerajaan, semua kaum akan dibela - Melayu terpinggir

0 Komen!!!
Sekali lagi kita melihat, terdapat manusia dari bangsa kita akan menjual bangsanya sendiri. Tiada lagi ketuanan Melayu, sejarah agung tamadun tanah Melayu akan terpadam. Akan datang, tiada lagi dalam lipatan sejarah orang Melayu akan memimpin negara.

Kemunculan Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim ke podium ucapannya disorak meriah oleh hadirin yang dianggarkan lebih 20,000 orang itu.

Menurut laporan Harakah Daily , dalam ucapannya itu juga, beliau berjanji jika berjaya membentuk kerajaan persekutuan kelak nasib semua kaum tanpa mengira bangsa akan dibela secara adil tanpa mengira pangkat dan kedudukan.

"Kita tidak akan menumpukan kepada ketuanan satu kaum sahaja, tetapi kita akan mengutamakan ketuanan rakyat Malaysia yang terdiri dari kaum Melayu, Cina, India serta bumiputera Sabah dan Sarawak," katanya apabila disorak dengan meriah oleh hadirin yang hadir pada malam tadi.

Menang sorak kampung tergadai. Bunyinya memang indah tetapi sebenarnya menghiris hati dan kalbu bangsa Melayu. Apa maknanya jika bangsa Melayu disamakan dengan kaum lain di tanah air mereka sendiri. Kita memang mengakui bahawa kaum bukan melayu banyak membantu untuk membangun negara dan kita bersama-sama berkongsi kuasa untuk memerintah negara. Namun dalam masa yang sama kita masih menghormati hak sosial kaum-kaum lain dan inilah yang dibuat oleh BN. Tetapi berbeza dengan pakatan pembangkang demi kuasa, maruah bangsa Melayu dijual dan dijaja demi untuk mendapat undian dan sokongan. Tiada lagi hak keistimewaan orang Melayu... Orang Melayu hanya menumpang ditanah sendiri.

Kongsi Link Anda