Popular Today

Rabu, Julai 23, 2008

Muzakarah demi perpaduan Melayu

0 Komen!!!
Oleh: Aspirasi Bangsa

Dalam masa ketegangan politik negera ketika ini, Muzakarah adalah satu perkataan azimat telah membawa kelegaan kepada semua umat Melayu dan Islam.

Boleh dikatakan bahawa orang Melayu semua menerimanya khasnya di peringkat akar umbi. Walaupun terdapat percanggahan pendapat dari pemimpin Melayu nisbahnya terlalu sedikit.

Muzakarah yang disebut-sebut oleh pemimpin UMNO dan PAS adalah sangat ditunggu-tunggu. Penglibatan dua parti dalam muzakarah ini juga adalah tepat kerana ahli kedua-duanya terdiri dari orang Melayu. Tindakan tidak meelibatkan PKR dalam muzakarah juga tepat sebab ianya bukan parti untuk pelbagai bangsa.

Dalam orang Melayu menyambut berita ini dengan gembira, ramai pemimpin bukan Melayu khasnya DAP seperti Lim Kit Siang dan Karpal Singh termasuklah Anwar Ibrahim tidak senang duduk dan mempersoalkan tujuan muzakarah ini.

dalam laman blognya, Lim Kita Siang berkata "The recent revelation by the Prime Minister, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi that there has been three Umno-PAS talks to address issues of Muslim and Malay unity since the March 8, 2008 general election has raised to the fore the question why the pre-eminent issue bothering the Prime Minister is still that of Malay unity rather than Malaysian unity"

DAP sering menuduh UMNO dan PAS sebagai perkauman, sebenarnya DAP lah yang perkauman dan bukanlah tujuan DAP untuk memperjuangkan nasib semua kaum bahkan hanya memperjuangkan nasib kaum tertentu sahaja.

Sepanjang sejarah negara, UMNO dan PAS tidak pernah menafikan hak bukan Melayu, tradisi, budaya dan bahasa juga dipertahankan. Tidak seperti di Thailand dan Indonesia sehingga nama juga perlu ditukar.

Apa yang perlu diingat ialah asal negara ini Tanah Melayu yang mempunyai sejarah silam yang tersendiri dengan institusi beraja serta mempunyai sistem ekonomi dengan memiliki mata wang yang tersendiri.

Ini adalah sejarah dan fakta, tanah kepada seluruh Bangsa Melayu. Bukanlah tanah ini tidak berpenghuni. Jadi hormatilah hak kaum peribumi. Ini bumi Malaysia bukanlah seperti Amerika.

Kongsi Link Anda