Popular Today

Selasa, Mei 06, 2008

Jangan tipu rakyat...

1 Komen!!!
Kalau jika kita kecil dahulu di ajar, jika berjanji kita mesti tunaikan janji. Kalau tidak kita dianggap munafik. Nauzu billah min zalik...

Begitu juga kalau kita berjanji semasa pilihanraya kita juga mesti menunaikan janji... Kalau tak boleh buat kenapa berjanji. Akhirnya rakyat juga yang tertipu..

Laporan Utusan Malaysia yang menyatakan Kerajaan negeri pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas tidak akan menurunkan cukai taksiran sebanyak 20 peratus kepada rakyat Selangor seperti yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, keputusan itu dibuat kerana keadaan ekonomi Selangor ketika ini masih belum mencapai tahap yang memuaskan bagi membolehkan janji tersebut dilaksanakan.

Selain itu, beliau bimbang langkah menurunkan cukai taksiran akan menambah beban kerajaan negeri dan mengurangkan hasil.

Menurut Abdul Khalid, jika kerajaan negeri menurunkan cukai taksiran sebanyak 20 peratus untuk kediaman dan 10 peratus untuk premis komersial sebagaimana yang diikrarkan dalam manifesto Pilihan Raya Umum Ke-12, ia akan menyebabkan peruntukan untuk pembangunan-pembangunan lain di negeri ini tidak mencukupi.

"Saya tidak boleh beri jaminan untuk turunkan cukai pintu ini kerana lama-kelamaan penawaran tanah untuk pembangunan termasuk perumahan dan industri akan berkurangan dan terhad,"

Jadi apa kata rakyat?... PKR dah mula dah nak cari alasan.. Kalau nak janji tu pikir-pikirlah dahulu..

Hanya bertanggungjawab...

1 Komen!!!
Laporan akhbar hari ini menyebut bahawa Pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin hari ini dihadap di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya atas tuduhan menghasut berhubung artikel yang ditulis dalam blognya.

Artikel tersebut didakwa mengaitkan timbalan perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya dalam pembunuhan seorang wanita muda Mongolia.

Raja Petra minta dibicarakan. Beliau didakwa mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan kerana menyiarkan artikel berunsur hasutan pada 25 April dalam Malaysia Today.

Kes tersebut akan didengar pada 6 hingga 10 Oktober depan dan Raja Petra dibenarkan ikat jamin sebanyak RM5,000.

Pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin enggan membayar ikat jamin RM5,000 yang mengakibatkan beliau dipenjarakan di Sungai Buloh sehingga tarikh kesnya bermula.

Tindakan beliau yang memlih untuk tidak membayar ikat jamin sebanyak RM 5000 sebenarnya bukanlah satu kejutan kerana tindakan hero seperti ini telah lama dilakukan oleh kebanyakan tokoh parti pembangkang seperti Mahfuz Omar satu masa dahulu.

Tindakan raja Petra juga tidak lain dan tidak bukan hanyalah bertujuan poltik sebab itu sebagaimana di laporkan Harakah Daily, turut hadir ialah pemimpin Ketua Penerangan PAS Pusat, Mahfuz Omar, Ketua Pemuda PAS Salahuddin Ayub, Presiden KeADILan Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, Penasihat DAP Lim Kit Siang dan Ronnie Liu, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar serta beberapa orang pengendali blog.

Dan kehadiran ramai tokoh pembangkang ini memang jelas menunjukkan bahawa pembangkang merupakan orang penting di belakang Raja Petra.

Sebagai seorang penulis blog terkenal tidak bermaksud mereka lepas dari tanggungjawab. Namun apa yang membezakan penulis blog ini dan kerajaan ialah mereka tidak ada tanggungjawab terhadap rakyat tetapi kerajaan ada. Kerajaan bertanggungjawab jika rakyat berada di dalam susah, sakit, lapar dan sengsara kerana kerajaan ini kerajaan yang bertanggungjawab.

Apa yang perlu diingat bahawa semua orang perlu bertanggung apa yang dibuatnya sendiri samada dituliskan, dicakapkan dilakonkan dan sebagainya. Negara ini mempunyai undang-undang, dan kini Suruhanjaya kehakiman juga telah ditubuhkan biarlah undang-undang mengadili. Jika sabit bersalah ataupun sebaliknya biarkan undang-undang menjalankan kewajipannya.

Hanya bertanggungjawab- hsy

Hasil Kongres Permuafakatan Melayu

0 Komen!!!
Hasil Kongres Permuafakatan Melayu

Kongres Permuafakatan Melayu bertemakan ‘Kedaulatan Melayu Paksi Kewujudan Bangsa’ yang diadakan baru-baru ini di Johor Bharu telah sebulat suara bersetuju menubuhkan sekretariat tetap dikenali Majlis Muafakat Melayu Malaysia (MMMM) dengan penglibatan jawatankuasa terdiri daripada badan bukan kerajaan (NGO) Melayu.

Penubuhan badan ini merupakan sebahagian daripada ikrar yang terkandung dalam resolusi kongres.Penubuhannya bertujuan memantau, mempertahankan dan melaksanakan semua tuntutan berkaitan kedaulatan Melayu. Dari segi struturnya, MMMM tidak mempunyai kuasa eksekutif namun ia akan membina saluran untuk menyampaikan mesej kepada kerajaan dan Perdana Menteri.

MMMM akan berperanan sebagai tempat rujukan dan wadah rasmi untuk menggerakkan resolusi yang telah kita persetujui dalam kongres (diterajui Gepena) yang berlangsung dari 2-4 Mei lalu, di Konvensyen Antarabangsa Persada di sini yang dihadiri oleh 2,100 peserta yang mewakili 200 NGO .

Resolusi yang dihasilkan itu merangkumi tiga perkara utama iaitu piagam, tuntutan dan ikrar. Perkara berkaitan piagam merangkumi sembilan rukun perjuangan diantaranya ialah menjunjung kedaulatan dan keluhuran Perlembagaan Persekutuan dan Undang-undang Tubuh Negeri; mempertahankan kemuliaan dan kesucian Islam sebagai agama Persekutuan; menjaga, memelihara dan mempertahankan institusi raja-raja Melayu dan kedaulatannya dan menegaskan kedudukan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi.


Resolusi Kongres Permuafakatan Melayu mengandungi pelbagai tuntutan mempertahankan kedudukan Melayu telah diserahkan kepada Sultan Johor, Sultan Iskandar, dalam satu majlis ringkas di Istana Bukit Serene pada hari berakhirnya konvensyen tersebut. Di antara tuntutannya merangkumi aspek perlembagaan, politik, ekonomi, agama Islam, bahasa Melayu, pendidikan, sosial dan budaya.

TUNTUTAN

PERLEMBAGAAN
i. Mempertahankan hak, keistimewaan dan kedudukan kaum Melayu seperti yang termaktub dalam Perlembagaan
ii. Menentang segala pindaan yang boleh melemahkan kedaulatan dan kedudukan kaum Melayu dalam Perlembagaan dan perundangan Malaysia.
iii. Menentang segala tafsiran sewenang-wenangnya yang bersifat memilih terhadap fasal-fasal Perlembagaan bagi tujuan kepentingan dan perkauman.


POLITIK
i. Memohon Majlis Raja-Raja Melayu menyempurnakan tugas, tanggungjawab dan obligasi untuk memelihara dan mempertahankan seluruh kedaulatan Melayu.
ii. Menentang tafsiran hak asasi manusia dan proses demokrasi yang mengetepikan kedaulatan Melayu.
iii. Mendesak supaya peruntukan Perlembagaan dan undang-undang tubuh mengenai pentadbiran negara dikekalkan.
iv. Menentang usaha untuk mempolitikkan pentadbiran pihak berkuasa tempatan demi memelihara kesejahteraan seluruh rakyat.
v. Memperjuangkan peranan prinsip kedaulatan Melayu sebagai teras dan ideologi parti-parti politik Melayu dan menolak segala ideologi asing berkenaan Malaysian Malaysia.
vi. Menuntut parti-parti politik Melayu sentiasa memperjuangkan dan membentuk pemikiran strategik dalam mengekalkan ketahanan dan kelangsungan kedaulatan Melayu.


EKONOMI
i. Menuntut pelaksanaan keadilan sosial dan kesaksaman pengagihan kekayaan negara bagi semua warganegara seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan.
ii. Menuntut dilaksanakan penyusunan semula pemilikan ekonomi bagi mencapai matlamat pembasmian dan penghapusan kegiatan ekonomi berasaskan kaum.
iii. Memperluaskan gerakan Jihad Ekonomi berasaskan dua matlamat besar, pertamanya untuk membentuk pendorong dinamik dan memperkasakan kaum Melayu hingga tercapai sasaran 65% penguasaan dan kedua, menyusun semula sistem ekonomi supaya lebih adil dan saksama.
iv. Membina strategi bagi meluaskan penyertaan pertubuhan korporat Melayu untuk menguasai sistem ekonomi negara dan antarabangsa.


ISLAM
i. Menuntut kawalan berkesan pembinaan rumah ibadat agama lain mengikut prinsip keperluan sebenar saiz komuniti dan lokasi.
ii. Menolak gagasan pluraslisme agama yang bercanggah dengan Perlembagaan negara.


BAHASA MELAYU
i. Menolak usaha sebarang pihak mewujudkan dasar multilingualisme di negara ini.
ii. Menuntut pengekalan Fasal 152 Perlembagaanyang berkaitan dengan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan Persekutuan.
iii. Memastikan kedudukan bahasa Melayu menjadi bahasa utama dalam pembinaan ilmu dan menggalakkan penterhemahan ke bahasa Melayu dan menghapuskan penggunaan bahasa Inggeris sebagai media pengajaran di semua institusi pengajian tinggi.
iv. Menuntut dasar pengajaran dan peperiksaan mata pelajaran Sains dan Matematik dilaksanakan sepenuhnya dalam bahasa Melayu.v. Menggalakkan penggunaan tulisan jawi sebagai satu daripada bentuk tulisan bahasa Melayu.


PENDIDIKAN
i. Memperkasakan sistem pendidikan kebangsaan sebagai teras sistem pendidikan nasional.
ii. Menuntut pengukuhan penggunaan bahasa kebangsaan dalam sistem Pendidikan Kebangsaan sebagai wahana komunikasi dan keilmuan bagi mencapai matlamat pembinaan bangsa.
iii. Memastikan supaya jurang perbezaan penyampaian pendidikan dihapuskan di seluruh negara.
iv. Mendesak pengajaran ilmu pengetahuan kenegaraan yang berlandaskan Rukun Negara diajar di semua peringkat persekolahan dan pendidikan tinggi.
v. Memastikan semua sistem pendidikan swasta mengutamakan unsur kebangsaan dalam sistem pengajaran dan pembelajaran mereka.vi. Mendesak ujian lisan bahasa Melayu di semua peringkat peperiksaan dilaksanakan.

BUDAYA
i. Menuntut Dasar Kebudayaan Kebangsaan sebagai landasan citra dan imej kebangsaan dan antarabangsa.
ii. Menerapkan nilai Islam dan budaya kebangsaan sebagai asas amalan mendalam dan bermakna anggota masyarakat Malaysia.
iii. Menolak sekeras-kerasnya gagasan, dasar, dan pelaksanaan ‘multiculturalism’ yang menggunakan tafsiran serong Perlembagaan.
Selain itu, ia juga meliputi prinsip perjuangan Tuntutan pula merangkumi aspek Perlembagaan, politik, ekonomi, Islam, Bahasa Melayu, pendidikan, sosial dan budaya.

Dua ADUN buat laporan polis terhadap penceramah Pas

0 Komen!!!
KUALA KANGSAR 5 Mei - Satu laporan polis dibuat ke atas penceramah Pas, Nor Azli Musa kerana didakwa menyampaikan ceramah berunsur pembohongan mengenai isu pertukaran serta-merta Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury.

Laporan itu dibuat oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manong, Datuk Ramly Zahari dan ADUN Bukit Chandan, Datuk Wan Mohammad Khairil Anuar Wan Ahmad di Balai Polis Kuala Kangsar di sini hari ini.

Kedua-dua wakil rakyat tersebut turut menyerahkan satu salinan cakera padat video (VCD) yang mengandungi ceramah Nor Azli yang diadakan di Arena Square di sini, pada 3 Mei lalu.

Ramly berkata, isi ceramah yang disampaikan oleh Nor Azli mengenai kemelut pertukaran serta-merta Jamry itu jelas sekali telah diputar belit hingga mengelirukan orang ramai.

''Nor Azli dalam ceramahnya menyebut pertemuan antara Menteri Besar, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin dengan Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah adalah atas permintaan Menteri Besar sendiri.

''Kononnya ia bertujuan untuk memaklumkan keputusan-keputusan yang dibuat dalam mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri sedangkan kenyataan istana jelas menyatakan bahawa Mohammad Nizar telah dititah menghadap oleh baginda,'' katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis tersebut.

Ramly berkata, kenyataan enam perenggan yang antara lain menyebut Sultan Perak selaku Ketua Agama Islam dan Raja Muda Perak selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak (MAIAMP) telah menitahkan Menteri Besar untuk menghadap baginda pada pukul 11 pagi di Istana Raja Muda Perak Jumaat lalu.

Katanya, kenyataan itu adalah sahih kerana ia dikeluarkan oleh Setiausaha Sulit Sultan Perak, Toh Raja Diraja Kolonel Datuk Abd. Rahim Mohamad Nor.

''Jadi kenyataan Nor Azli dalam ceramah di antara pukul 10 malam ke 10.45 malam pada 3 Mei itu secara terang-terangan bercanggah dengan kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Pejabat Sultan Perak,'' katanya.

Menurutnya, laporan polis yang dibuat bersama Wan Mohammad Khairil itu adalah untuk menghentikan salah laku Nor Azli yang juga Pegawai Khas kepada Pengerusi Jawatankuasa Agama, Pendidikan Islam dan Wanita, Mohd. Zainudin Mohd. Yusof.

Katanya, ini kerana jika tindak-tanduk itu tidak dihentikan, ia boleh mendatangkan kerosakan pada mental dan jiwa masyarakat mengenai kedudukan sebenar isu itu.

''Masyarakat akan kerap kali dihujani dengan maklumat palsu yang menjelikkan dan kerana itu kami terpanggil untuk membuat laporan ini.

''Saya harap dengan laporan ini akan dapat menghalang Nor Azli daripada menyampaikan ceramah yang tidak benar di kawasan Manong dan Bukit Chandan,'' katanya.

Utusan Malaysia

Kit Siang: Time to relook social contract

0 Komen!!!
Kong See Hoh

PETALING JAYA (May 5, 2008): DAP central policy and strategic planning commission chairman Lim Kit Siang feels the time is ripe for all parties to relook the social contract upon which the nation was founded.

"We have not discussed the social contract since Merdeka" he said.

Speaking to Sin Chew Daily in an interview published today, the DAP veteran and Ipoh Timur MP said in the wake of the March 8 general election, parties from both sides of the political divide and the people should ponder where the country is headed.

He suggested the various political parties organise an all-Malaysian summit to examine the country's achievements for the last 50 years and determine the direction the country should take to forge ahead.

On the possibility that Pakatan Rakyat might lose the support of some Malays for proposing to replace Malay supremacy (Ketuanan Melayu) with people's supremacy (Ketuanan Rakyat), Lim felt that if the country is to head for the development of a Bangsa Malaysia, the emphasis should be on people's supremacy, and to rise above race, religion and party.

"And there should be no more distinction between bumiputras and non-bumiputras," he added.

"Fifty years since the birth of the nation, we have veered off course. Non-Malays feel they have not been given fair treatment. Have we gone against the Bangsa Malaysia concept of vision 2020? In fact, we have not really faced up to the most basic question," he said.

"In the past, our politics were raced-based and the recent general election was meaningful in that it broke down the race barriers. But how long can this last?

"How are we going to strengthen the present political milieu, so that we move towards the forging of a Bangsa Malaysia? These, we have to explore and make efforts (to achieve)," he said.

Lim recognised the fact that changes cannot take place overnight and that the people also need time to accept changes.

"The message of the March 8 elections is that 'we should focus our attention on the nation-building agenda'," he said.

In the interview, Lim also dwelled on the issue of Islamic state, which he felt will be an acid test for Pakatan Rakyat (PR) and an important factor that determines if the coalition lasts.

"If PR cannot come up with an effective mechanism to handle and set clear objectives of cooperation, there will be big problems (for PR) in the future."

He said PAS should learn from the failure of the alternative front in 1999 and stop raising the Islamic state issue again.

He also stressed that PR is not a platform for individual parties to realise their objectives.

"The people voted for PR in the recent election because they want a change. The people wanted a clean and transparent government, they wanted judicial reforms and rejected corruption. These are the changes they want and not an Islamic state," he said.

He said the establishment of an Islamic state is against the principles of cooperation within PR and the remarks by PAS top leadership that the component parties of Pakatan are able to accept the Islamic state concept are not reflecting the facts.

"Not only are the people worried about the Islamic state issue, we too are worried, because if it is not handled properly, PR will fail, which is not what we want to see. We want to realise the people's aspirations for change."

Lim said DAP has all these while been against the Islamic state concept "because it goes against the structure of our plural society".

"We don't want to change the present categorisation of (Malaysians into) bumiputras and non-bumiputras to one of Muslims and non-Muslims. It is against the social contract. Malaysia is a secular state and not an Islamic state. This is our principle," he said.

The Sun 6/5/08

Sultan Perak acted unconstitutionally - say Karpal

0 Komen!!!
Athi Veeranggan | May 5, 08 12:37pm
Sultan Raja Azlan Shah of Perak had acted beyond his parameters of power by ordering the Pakatan Rakyat state government to reinstate the transferred Jamry Sury as Perak Religious Department director.

DAP chairperson Karpal Singah also noted that the disturbing trend of rulers interfering in the day-to-day running of government administration was not limited to Perak.

Malaysia Kini

Laporan polis terhadap Karpal Singh

0 Komen!!!
Oleh Abdul Razak Din

IPOH 5 Mei - Pemuda UMNO Perak hari ini membuat laporan polis terhadap kenyataan Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh (gambar) bahawa Sultan Perak tidak mempunyai kuasa untuk menukar Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury.

Ketua Pemuda UMNO Perak, Zainol Fadzi Paharudin berkata, beliau membuat laporan itu supaya polis menyiasat dan meminta pemimpin DAP itu tidak lagi mengeluarkan kenyataan berbau hasutan itu.

''Kita meminta polis menyiasat Karpal Singh di bawah Akta Hasutan 1948 kerana kenyataan itu telah meresahkan rakyat Perak, khususnya berhubung dengan kuasa Sultan Perak itu," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh di sini hari ini.

Sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini melaporkan Sultan Perak tidak mempunyai kuasa terhadap penukaran Pengarah JAIP, Datuk Jamry Sury.

Karpal dilaporkan berkata, Sultan Perak tidak boleh berkata apa-apa terhadap keputusan yang dibuat oleh kerajaan negeri dan mengikut undang-undang, istana tidak boleh melantik kembali Jamry Sury ke jawatannya.

Selasa lalu, Sultan Perak, Sultan Azlan menitahkan agar ditarik balik arahan pertukaran serta-merta Pengarah JAIP, Datuk Jamry Sury oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Istana Perak menyifatkan perbuatan Mohammad Nizar menukar Jamry pada hari Selasa lalu, telah membelakangkan kedudukan Sultan Perak sebagai Ketua Agama Islam dan Raja Muda Perak selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak (MAIAMP).

Zainol berkata, kenyataan yang dikeluarkan oleh Karpal Singh itu menimbulkan satu polemik serta keresahan dalam kalangan rakyat atas bidang kuasa raja ke atas agama dan istiadat Melayu di negeri ini.

Katanya, ia sekali gus menjejaskan kepercayaan atas hujah tersebut.

''Oleh itu, polis perlu menyiasat atas kenyataan ini kerana ia telah menghasut kerana ia boleh menjejaskan di atas kuasa sultan terhadap agama Islam dan adat istiadat Melayu di negeri ini," katanya.

Utusan Malaysia

Karpal pertikai sultan - Sifatkan istana campur tangan pentadbiran negeri Perak

0 Komen!!!
Oleh MARHAINI KAMARUDDIN

KUALA LUMPUR 5 Mei – Pengerusi DAP, Karpal Singh terus mempertikaikan tindakan Sultan Perak menitahkan Menteri Besar menarik balik arahan pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury, yang disifatkannya sebagai campur tangan istana dalam pentadbiran negeri.

Sambil mengingatkan Istana Perak supaya memahami kuasa terhad raja-raja, Karpal menekankan bahawa “rakyat kini tidak lagi hidup dalam zaman feudal.’'

‘‘Sultan dan Yang di-Pertuan Agong perlu bertindak atas nasihat pihak eksekutif (kerajaan). Sultan Perak tidak ada hak di bawah undang-undang untuk campur tangan dalam keputusan kerajaan negeri menukar Jamry sebagai Pengarah JAIP,” katanya pada sidang akhbar di Parlimen yang turut dihadiri anaknya, Gobind Singh Deo (DAP-Puchong).

Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu memetik kes Mahkamah Persekutuan pada 1982, yang menurutnya jelas menunjukkan urusan membabitkan kakitangan awam sama ada patut dipindah dan ke mana hendak dipindah adalah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

“Sultan Perak sendiri pernah jadi Ketua Hakim Negara, takkan tidak sedar kes ini,” kata Karpal.

Dalam hal ini, beliau berpendapat kerajaan negeri Perak tidak sepatutnya ‘tunduk’ kepada tekanan pihak istana.

‘‘Masalahnya Menteri Besar Perak (Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin) sudah meminta maaf kepada sultan. Kerajaan negeri tidak sepatutnya dipengaruhi istana.

‘‘Arahan Sultan Perak supaya Jamry dilantik semula adalah tidak sah mengikut undang-undang. Jamry patut ditukar seperti keputusan awal kerajaan negeri. (Mohammad) Nizar tidak perlu minta maaf... tiada apa yang salah,” katanya.

Karpal turut menggesa Kerajaan Pusat memastikan sultan dilarang daripada campur tangan dalam pentadbiran kerajaan negeri agar apa yang berlaku di Perak tidak menjadi ikutan negeri-negeri beraja yang lain.

Menurutnya, walaupun sultan merupakan ketua agama Islam tetapi pelantikan kakitangan awam terletak di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

Menteri Besar Perak dilaporkan akan menghadap Sultan Azlan Shah Selasa ini bagi menyerahkan watikah memohon ampun atas tindakan beliau mengarahkan pertukaran serta-merta Pengarah JAIP baru-baru ini.

Perbuatan Mohammad Nizar itu melanggar tradisi di Perak kerana semua pelantikan Pengarah JAIP sebelum ini dibuat dengan perkenan Sultan Perak.

“Saya amat menghormati dan dengan rendah diri akan sentiasa patuh dengan apa juga keputusan yang dibuat oleh baginda Sultan Perak.

“Saya akan memohon menghadap dan menyerahkan watikah memohon ampun kepada baginda secepat mungkin,” kata Mohammad Nizar dalam satu kenyataan Sabtu lalu.

Jamry, yang bertugas sebagai Pengarah JAIP sejak 2004, diarah bertukar serta- merta ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak sebagai Pegawai Tugas-Tugas Khas.

Mohammad Nizar yang mengeluarkan arahan itu pada 29 April mendakwa Jamry tidak memberi kerjasama kepada kerajaan negeri.

Pertukaran itu dikatakan ada kaitan dengan isu-isu pentadbiran agama dan usaha kerajaan negeri yang baru untuk menukar senarai ahli jawatankuasa masjid di seluruh Perak.

Pada Jumaat lalu, Sultan Azlan Shah menitahkan Mohammad Nizar supaya menarik balik arahan pertukaran tersebut.

Arahan itu terkandung dalam kenyataan akhbar tiga muka surat yang dikeluarkan atas titah Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah selepas Mohammad Nizar menghadap baginda di Istana Raja Muda Perak.

Istana Perak menyifatkan perbuatan Mohammad Nizar menukar Jamry sebagai membelakangkan kedudukan Sultan Perak sebagai Ketua Agama Islam dan Raja Muda Perak selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak (MAIAMP).

Utusan Malaysia 6/5/08

Pengarah Jaip dapat balik jawatan

0 Komen!!!
Oleh Ridzuan Yop

IPOH: Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (Jaip), Datuk Jamry Sury yang diarah bertukar 24 jam oleh Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin pada 29 April lalu, dilantik semula ke jawatan itu semalam.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Dr Abdul Rahman Hashim, yang mengesahkan perkara itu berkata, surat pelantikan semula ditandatangani beliau dan diserahkan kepada Jamry semalam.

"Saya melihat isu ini sudah selesai dan kita keluarkan surat pelantikan semula kepada beliau untuk jawatan sama berkuat kuasa serta-merta.

"Oleh itu, beliau kekal dengan jawatan yang dipegang sebelum ini (Pengarah Jaip)" katanya ketika ditemui pemberita di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini, semalam.

Bagaimanapun, Abdul Rahman enggan membuat ulasan berhubung perkara itu walaupun diajukan pelbagai soalan oleh wartawan yang menunggu di pejabatnya bagi mengetahui perkembangan terkini selepas Sultan Perak, Sultan Azlan Shah menitahkan Mohammad Nizar menarik semula arahan pertukaran itu.

Pada 29 April lalu, Jamry diarah berpindah ke jabatan lain dalam tempoh 24 jam kerana dikatakan 'gagal memberi kerjasama dan tidak menolong' kerajaan negeri di bawah kepemimpinan Pakatan Rakyat.

Mohammad Nizar dilaporkan berkata, Jamry yang mula bertugas di sebagai Pengarah Jaip sejak tiga tahun lalu hanya dipinjamkan ke jabatan itu dan pertukarannya ke jabatan lain adalah proses biasa.

Bagaimanapun, Sultan Azlan Shah, dalam kenyataan 2 Mei lalu menitahkan kerajaan negeri menarik balik arahan pertukaran serta-merta yang dikenakan kepada Jamry.

Titah itu disampaikan menerusi Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah yang juga Yang Dipertua, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP) ketika Mohammad Nizar menghadap baginda di Istana Raja Muda di sini.

Dalam kenyataan itu, Setiausaha Sulit Sultan Perak, Kolonel Datuk Abd Rahim Mohamad Nor, berkata Sultan Azlan bertitah, jika Jamry melakukan kesalahan atau melanggar peraturan pentadbiran kerajaan negeri, kepemimpinan negeri mestilah mempersembah secara rasmi kepada baginda dan Raja Muda.

Sementara itu, Jamry yang dihubungi di sini, semalam enggan membuat ulasan, kerana berpendapat sebagai penjawat awam beliau perlu mendapat kebenaran Setiausaha Kerajaan Negeri terlebih dulu.

Berita Harian 6/5/08

Kongsi Link Anda