Popular Today

Selasa, Julai 07, 2015

TUDUHAN PALSU SARAWAK REPORT TERHADAP 1MDB

9 Komen!!!


Tidak kira berata 'kacak'nya Jho Low dalam gambar ini, jangan lihat dia. Tumpukan perhatian anda kepada lelaki macho yang tinggi di sebelahnya. PM Najib juga tinggi tetapi orang ini lebih tinggi daripada beliau. Siapa dia?

Sarawak Report mungkin berfikir bahawa dengan menyiarkan gambar-gambar keluarga Najib bersama-sama dengan Jho Low pada Ogos 2009 SEBELUM usahasama PetroSaudi-1MDB ditandatangani akan merosakkan reputasi Najib.

Sebaliknya, yang benar adalah;

Hari ini, Sarawak Report akhirnya membuktikan dan mengakui bahawa PetroSaudi dimiliki oleh Putera Turki bin Abdullah Al Saud.

Malah, Sarawak Report sendiri menulis: "Dari kiri ke kanan adalah Putera Turki, pemilik PetroSaudi; Jho Low ..."

http://i0.sarawakreport.org/0/8/0/e/2/080e23d30c9bd9083a93a3364ce334ab16dc6fb6.jpg

http://i2.sarawakreport.org/e/a/9/e/c/ea9ecfcb7d57b8ec1a7994dd583c61fde12d8465.jpg

http://i0.sarawakreport.org/8/4/c/7/6/84c76f40a05478c16cab6f8ae1579d11ba3e36d2.jpg

Putera Turki bin Abdullah Al Saud (lahir 21 Oktober 1971) adalah ahli kerabat diraja Saud dan anak ketujuh Almarhum Raja Abdullah, Raja Arab Saudi ketika itu. Beliau berkhidmat sebagai Timbalan Gabenor Wilayah Riyadh dari 2013 hingga 2014 dan sebagai Gabenor Wilayah Riyadh dari 14 Mei 2014 hingga 29 Januari 2015.

PM Najib telah diperkenalkan kepada Putera Turki oleh Almarhum Raja Abdullah dan diberitahu oleh Almarhum untuk bekerjasama dengan syarikat anaknya apabila Najib pergi dalam rangka lawatan rasmi empat hari berjumpa Raja Abdullah pada Julai 2009 - satu bulan SEBELUM gambar Najib dengan Putera Turki ini diambil.

Dalam mesyuarat ini, Raja Abdullah Abdulaziz Al Saud telah menyatakan kemungkinan Arab Saudi akan mengambil bahagian secara aktif di Malaysia dalam sektor perbankan Islam, memperluaskan penyertaan dalam sektor pembuatan produk perkhidmatan Islam dan dan juga meningkatkan ekuiti di negara ini.

(Filepix menunjukkan pertemuan Najib dengan Raja Abdullah pada Julai 2009 - satu bulan sebelum Putera Turki dan Najib bergambar di dalam yatch)
http://www.thestar.com.my/~/media/Images/TSOL/Photos-Gallery/Nation/2015/01/23/KL16_230115_ALSAUD.ashx/?w=620&h=413&crop=1&

Tentang penglibatan Jho Low, semua orang tahu dia telah membantu menubuhkan TIA dan dilantik oleh Agong ketika itu dan Sutlan Terengganu Tuanku Mizan.

Jho Low telah lama terkenal dengan hubungan rapatnya dengan keluarga diraja Timur Tengah - sebelum Najib menjadi PM lagi - dan juga sebab mengapa Tuanku Mizan meminta beliau bantu menubuhkan TIA.

http://3.bp.blogspot.com/-nNotTH2bG6k/VZpwvbRjZdI/AAAAAAAAAMY/M2_tTWb9lZ0/s1600/tia.png

Fakta ini tidak pernah menafikan dan malah ia telah dinyatakan dengan jelas dalam LAMAN WEB 1MDB SENDIRI di sini: http://www.1mdb.com.my/news-coverage/time-of-reckoning-for-1mdb

1MDB tidak pernah menyembunyikan penglibatan awal Jho Low tetapi penglibatannya sudah berakhir. Sebagai penghormatan terhadap Sultan Terengganu dan kemudian menjadi YDP Agong yang merupakan salah seorang yang meminta Jho Low untuk menubuhkan TIA (yang kemudiannya dinamakan sebagai 1MDB) dan bertindak sebagai penasihat - pakar dalam hubungan Timur Tengah yang Jho Low sangat arif dan sebelum ini telah terbukti berjaya - lama sebelum TIA atau 1MDB wujud dan lama sebelum Najib menjadi Perdana Menteri.

1MDB hanya tidak mahu fakta ini diberi publisiti luas disebabkan oleh sensitiviti di kalangan orang Melayu.

Walau bagaimanapun, setakat yang saya tahu, Jho Low tidak pernah mempunyai apa-apa kedudukan formal apabila TIA menjadi 1MDB dan dia tidak dibayar gaji atau menggunakan apa-apa kontrak pekerjaan formal atau kedudukan penasihat.

Selepas mesyuarat antara Putera Turki dan Najib, Putera Turki telah menulis secara rasmi menggunakan kepala surat Diraja kepada PM Najib untuk meneruskan lagi usaha kerjasama antara Arab Saudi dan Malaysia, dalam samaran PetroSaudi dan 1MDB.

http://2.bp.blogspot.com/-Rez3MLEVapI/VXHE0qDed7I/AAAAAAAAABI/8yO7Ie4M9jk/s1600/turki1.jpg

Surat Putera Turki yang dilampirkan surat Ketua Pegawai Eksekutif PetroSaudi ditujukan kepada PM Najib juga - yang khusus mengatakan pertemuan antara Putera Turki, Raja Abdullah dan Najib.

http://2.bp.blogspot.com/-1p6HmRSBm_0/VXHE2DLjEJI/AAAAAAAAABY/sNmBLtelvU0/s1600/turki2.jpg

Bank PetroSaudi sendiri, Banque Saudi Fransi juga memberi keterangan tentang pemilikan PetroSaudi dan kekuatan kewangan mereka.

Banque Saudi Fransi (BSF) (Bahasa Arab: البنك السعودي الفرنسي) adalah Syarikat Saham Bersama Saudi (Saudi Joint Stock Company) yang ditubuhkan oleh Saudi Arabia Royal Decree No. M / 23 bertarikh 4 Jun 1977.

http://2.bp.blogspot.com/-TFvKNJoe8go/VZANa4sc-_I/AAAAAAAAACM/YJIgB28h50o/s1600/IMG_0063.JPG

Tidak lama selepas perjalanan dan gambar bot ini, usahasama 1MDB-PetroSaudi telah dibuat.

Dan hanya 5 bulan selepas perjalanan dan gambar bot ini, pada 20 Januari 2010, PM Najib membuat satu lagi lawatan rasmi 4 hari ke Arab Saudi di mana beliau telah dianugerahkan darjah tertinggi Arab Saudi, King Abdulaziz Order of Merit (1st Class) oleh Raja Abdullah Abdulaziz Al-Saud.

"Saya menganggap ini satu manifestasi hubungan erat antara Arab Saudi dan Malaysia, dan ia melambangkan potensi yang besar bagi kami untuk bekerjasama dalam pelbagai bidang, bukan hanya dalam kepentingan bersama kedua-dua negara tetapi juga untuk kepentingan masyarakat Islam yang lebih besar, "kata Najib kemudiannya.

Dan yang paling penting, 1MDB mendapat kembali setiap ringgit yang mereka laburkan dan membuat untung sebanyak USD500 juta (RM1.8bilion) daripada usaha sama ini dalam tempoh tiga tahun yang singkat - satu fakta yang telah diaudit oleh DUA firma audit antarabangsa berasingan iaitu KPMG dan Deloitte selama lebih daripada 4 tahun dan hendaklah disahkan sekali lagi oleh Ketua Audit Negara kita dalam audit khas mereka - dengan dokumentasi lengkap dan bukti juga.

Tanpa mengira kehadiran Jho Low dalam mesyuarat ini, PM Najib melakukan perkara yang betul sebagaimana yang diminta oleh Raja Abdullah untuk melakukan perniagaan dengan syarikat milik Puteranya sebagai sebahagian daripada kerjasama Arab Saudi-Malaysia yang disokong oleh Kedutaan Diraja Arab dan 1MDB mendapat balik semua wang dan mereka membuat keuntungan yang baik - lebih dari kos dana yang dilaburkan.

Oleh Lim Sian See,
http://limsiansee.blogspot.com/2015/07/jho-low-prince-turki-and-najib-photos.html

Kongsi Link Anda