Popular Today

Jumaat, Jun 19, 2009

Muhyidin kepada PAS : apa yang dah lepas tu dahlah

2 Komen!!!

Muhyiddin urges PAS to let bygones be bygones

By SYED AZHAR

KOTA BARU: Deputy UMNO president Tan Sri Muhyiddin Yassin urged PAS to let bygones be bygones, forget conflict and revenge, and get down to unity talks for the betterment of Malays"

We will not impose any conditions and we accept whatever terms set by PAS. As far as I'm concerned, we have to be open," Muhyiddin, who is also Education Minister, told reporters after a special meeting with educationists at Sekolah Kebangsaan Sungai Sok here.

He urged PAS spiritual leader Nik Abdul Aziz Nik Mat to forget about the conflicts between PAS and Umno in the 70s when both parties cooperated to form the Kelantan state government. But PAS later pulled out because of internal problems.

"As Muslims we are encouraged to forgive. That was in the past," he said.

Ni dipetik dari laporan the star... maklumlah hari ni hari Jumaat, penghulu segala hari. Jadi kembalilah kepada Kitabullah, Al-Quran dan berpeganglah kepada tali Allah.. bersatulah demi Islam..

Boleh ke Pas?

Tazkirah Jummat

0 Komen!!!

Damaikan pertelingkahan sesama Islam

KEHIDUPAN yang aman dan damai menjadi cita-cita setiap orang. Oleh itu usaha mewujudkan perdamaian harus dilakukan oleh semua.

Ia bersesuaian dengan firman Allah SWT yang bermaksud: Sesungguhnya mukmin itu bersaudara, maka ciptakanlah perdamaian di antara saudaramu. (Surah Al-Hujuraat ayat 10).

Masyarakat akan menjadi haru-biru sekiranya pemimpin tidak mempunyai hati yang sejahtera, beremosi dan masih menaruh dendam kesumat terhadap saudara seislam.

Perdamaian atau damai dalam bahasa al-Quran, biasanya ditunjuk dengan kata salam. Ia terulang dalam al-Quran sebanyak 42 kali, dalam pelbagai konteks. Di luar al-Quran, kata ini sangat popular, bukan sahaja di kalangan agamawan tetapi juga di kalangan ahli politik.

Bahkan di seluruh dunia seruan untuk damai sering dilaungkan. Namun entah kenapa kata tersebut hanya mudah ditemui dalam ucapan dan tulisan tetapi amat sukar untuk dilihat dalam kenyataan.

Kita lupa doa yang sering kita baca setiap selesai solat yang bermaksud: Ya Allah Engkaulah yang Maha Damai, daripada Mu bersumber kedamaian dan kepada Mu kembali kedamaian. Hidupkanlah kami dalam kedamaian dan masukkanlah kami ke syurga negeri yang penuh kedamaian.

Namun itu semua belum cukup kuat untuk mendorong terciptanya perdamaian di bumi ini.

Konsep mengenai 'salam' atau 'damai' memang sangat penting dan utama dalam Islam. Perkataan Islam sendiri bermakna "orang yang berdamai dengan Tuhan". Dan Tuhan pun berdamai dengan orang tersebut. Maka orang tersebut akan memperolehi jalan selamat iaitu keadaan yang sejahtera bahawa kita mencapai qalb-un salim (hati yang sejahtera). Ada suatu gambaran nanti di akhirat bahawa tidak ada orang yang merasa tenteram kecuali mereka yang mempunyai hati yang utuh dan sejahtera.

Damai menjadi tujuan hidup setiap Muslim kerana Allah mengajak ke Dar Al-Salam (lihat Al-Quran Surah Yunus ayat 10). Tanpa Al-Salam, iaitu Allah SWT atau tanpa salam yang bererti "damai" dalam jiwa manusia serta dalam interaksinya maka segalanya akan rosak, bahkan tiada lagi kehidupan itu.

Kedamaian tidak mungkin tercipta dalam masyarakat sebelum ia disemai dalam diri individu itu sendiri. Bagaimana kita dapat memberi damai kalau kita sendiri tidak memilikinya?

Damai yang dikehendaki Islam bukan hanya yang bersifat lahiriah, tetapi juga batiniah, termasuk menghindarkan hati daripada segala aib dan kekurangan, dengki atau hasad, menghasut serta segala macam kehendak negatif terhadap pihak lain.

Demikian juga menurut Al-Ghazali: "Siapa yang selamat hatinya daripada hal-hal tersebut, maka akan selamat pula anggota badannya daripada segala kejahatan dan selamat pula hatinya daripada kesesatan dan dengan demikian dia akan datang menghadap Allah dengan hati yang selamat".

Membaca, menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk al-Quran adalah jalan memperolehi kedamaian. Ini kerana al-Quran adalah petunjuk yang diturunkan oleh Allah SWT yang menyatakan diri-Nya sebagai: Mengajak ke negeri yang damai (lihat al-Quran Surah Yunus ayat 10).

Sesungguhnya Allah SWT telah mensyariatkan perkara-perkara yang menjadikan umat ini bersatu dan saling mencintai. Antara sifat yang dilarang oleh Allah adalah prasangka buruk kepada mukmin.

Pada hakikat perbezaan aliran dalam politik tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak memaafkan kesalahan orang lain terhadap dirinya. Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Tidaklah Allah SWT menambahkan kepada seorang hamba dengan sebab maaf (yang dia berikan kepada orang yang menzalimi) kecuali kemuliaan."

Sebagai panduan kita pada hari ini, Allah SWT mengajar hamba-Nya yang beriman apabila berhadapan dengan golongan kuffar dalam suasana peperangan. Antaranya firman-Nya yang bermaksud: Kiranya mereka (pihak musuh) cenderung kepada perdamaian, maka kamu juga hendaklah cenderung kepadanya (terima) cadangan itu. (Surah al-Anfal ayat 81).

Apatah lagi dalam keadaan perpecahan orang Melayu yang semakin kritikal, pelawaan untuk bersatu di antara sesama mereka seharusnya tidak menimbulkan pelbagai masalah malah menerimanya secara rasional.

Keikhlasan serta sikap keterbukaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam usaha merealisasikan "kerajaan perpaduan" perlulah dilihat secara positif khususnya oleh umat Islam pada masa kini.

Sehubungan itu, Allah SWT menegaskan dalam firman-Nya: Sifat yang baik tidak sama dengan sifat yang buruk. Balaslah perlakuan yang tidak baik yang datang dari pihak lawan dengan perlakuan yang lebih baik. Perlakuan seperti itu akan membuat orang yang bermusuhan denganmu seolah-olah menjadi seorang teman yang setia. Perlakuan seperti itu (membalas kejahatan dengan kebaikan) hanya diberikan kepada orang yang mempunyai sifat sabar dan orang yang mempunyai banyak kebaikan dan kesempurnaan jiwa. (Surah Fusilat ayat 34-35)

PENULIS ialah Pengurus Penyelidikan,

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim)

Ketua Dewan Ulama : Nasharudin tidak membuat kesalahan besar!

1 Komen!!!
Seorang lagi pmimpin teringgi PAS menyanggah kenyataan Nik Aziz, terkini Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib menegaskan, beliau tidak nampak Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa melakukan sebarang kesalahan besar dalam isu penubuhan kerajaan perpaduan sehingga beliau perlu meletakkan jawatan.

Beliau juga sependapat dengan Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang menyatakan adalah terlalu awal untuk meminta Nasharuddin berbuat demikian. "Saya tidak nampak apa-apa kesalahan besar yang dilakukan sehingga kini," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Abdul Hadi pada hari pertama muktamar parti itu di Shah Alam pada 5 Jun lalu mempertahankan ideanya untuk melaksanakan konsep kerajaan perpaduan kerana yakin ia mampu menyelesaikan banyak masalah yang berlaku di negara ini.

Malah dalam isu itu, Harun dalam kenyataannya semalam berkata, antara asas pembentukan kerajaan perpaduan yang dicadangkan adalah menjadikan Islam sebagai tunjang pemerintahan.

Sebenarnya banyak perkara dalam isu kerajaan perpaduan ini bukanlah semua ahli PAS bersetuju dengan Nik Aziz secara mutlak. Ada juga yang berpendapat sebaliknya kerana berpendapat asas pembentukan kerajaan perpaduan yang dicadangkan adalah menjadikan Islam sebagai tunjang pemerintahan.

Sekarang ini semakin jelas siapa sokong siapa di dalam PAS.. ramai pemimpin PAS yang menyatakan pendirian mereka. Apa yang pastinya Dewan Ulama PAS menyokong Us Nasharudin dan Hj Hadi!

Al-Kisah 10 budak hitam (10 MP Pas yang sokong Nik Aziz)

3 Komen!!!
Semalam dengan bangganya satu laporan akhbar menunjukkan sokongan 10 wakil Ahli Parlimen (AP) pembodek Nik Aziz ini menyokong tindakan beliau.

Mereka mengisytiharkan beramai-ramai menolak idea kerajaan perpaduan dan sekali gus memberi mandat kepada Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat untuk menangani isu tersebut yang sedang menggelegak dalam parti itu.

Mereka juga menegaskan kembali pentingnya PAS berpegang teguh pada keputusan muktamar di Ipoh tahun lalu yang ingin menguatkan kerjasama dalam Pakatan Rakyat.

Namun hari ini 10 orang AP ini dianggap dangkal fikirannya oleh Ustaz Zulkharnain Abidin, Exco Dewan Ulama PAS Pusat.

Beliau berkata "Saya tidak pasti yang mana lebih dahulu. Kenyataan akhbar TG Nik Aziz untuk panggil pemimpin tertinggi PAS untuk mengadakan mesyuarat ukhuwwah lebih dahulu atau kenyataan akhbar 10 MP itu dibuat lebih dahulu."

Seterusnya beliau berkata "Kalau kenyataan akhbar ini dibuat kemudian daripada kenyataan TG Nik Aziz, bermakna 10 ahli parlimen ini menyokong mesyuarat ukhuwwah itu. Sokongan ini kena pada masanya. Bukan sahaja mereka malah semua MP mesti menyokongnya."

10 budak hitam barua Anwar hanya mahu menjadi hero-hero, minta-minta masa akan datang dapat jawatan lebih tinggi dalam pemilihan PAS.

Zulkharnain juga menyebut "Namun 10 MP ini mencipta jurang antara mereka dengan Nasharuddin. Sokongan mereka itu tidak membawa manfaat besar sangat kepada kedudukan mereka sebagai pasukan MP PAS. Persepsi orang ialah, MP PAS rapuh semangat setiakawan."

Nah, inilah akibatnya jika AP pun mudah terpengaruh dengan rasukan al-juburi. Akhirnya masing-masing membuat keputusan sendiri dan membelakangkan pasti tetapi menyokong individu tertentu.

Antara Nik Aziz dan Hj Hadi dilihat Nik Aziz lebih licik berpolitik manakala hj hadi sebaliknya. Dalam Blog Azizi Abdullah menyebut "Tuan Guru Haji Hadi dilihat sekarang sebagai Presiden yang tidak mempunyai kekuatan politik tetapi hanya berilmu tinggi dalam hal agama. Maka kerana itu beliau sudah diperalat dengan golongan cerdik pandai, yang kononnya dihebuh sekarang sebagai profesional, cerdik pandai."

Apa pun inilah sebenarnya di namakan kuasa, gila kuasa dan tamak kuasa yang sedang berlaku dalam PAS... perjuangan Islam PAS dah bekubur sekarang hanya merebut kuasa!

Sekadar imbasan sejarah!

5 Komen!!!


Imbasan sejarah.... video godaan anwar!

Kongsi Link Anda