Rabu, November 25, 2009

BTN Racist - Selangor rasmi boikot program BTN

Selangor hari ini memutuskan untuk menghentikan penyertaan para pelajar institusi pengajian tinggi miliknya ke program anjuran Biro Tatanegara (BTN), kata exco pendidikan tingginya Dr Halimah Ali.

Keputusan yang berkuatkuasa serta-merta itu dibuat dalam mesyuarat exco kerajaan negeri susulan desakan sekumpulan ADUN Pakatan Rakyat di negeri itu yang mendakwa program kendalian biro bawah Jabatan Perdana Menteri itu membangkitkan sentimen perkauman.

Tiga buah pusat pengajian tinggi yang dimiliki kerajaan negeri itu: Universiti Industri Selangor (Unisel), Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) dan Kolej Antarabangsa INPENS.

Dalam sidang medianya di Shah Alam selepas mesyuarat itu, Dr Halimah menyifatkan program BTN sebagai "indoktrinisasi kerajaan (pusat) BN untuk menimbulkan fenomena yang agak racist (perkauman) dan memecah belah penduduk pelbagai bangsa."

Selasa minggu lalu, sekumpulan wakil rakyat muda tiga parti dalam gabungan pembangkang itu menulis surat kepada Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk membuat desakan demikian.

ADUN-ADUN yang membuat desakan itu: Amirudin Shari (PKR-Batu Caves), Lau Weng San (DAP-Kampung Tunku), Nik Nazmi Nik Ahmad (PKR-Seri Setia), Jenice Lee Yin Ha (DAP-Teratai), Hannah Yeoh Tseow Suan (DAP-Subang Jaya) dan Gan Pei Ni (PKR-Rawang).

Ulasan Aspirasi : Bumi dipijak milik orang... memang benarlah lirik dalam lagu warisan!!! Melayu bersedia untuk dijajah!!

2 ulasan:

Cheguman berkata...

BTN memecahkan kaum di Malaysia? Sejak bila? Bukankah Anwar Ibrahim pernah memainkan peranan penting dalam BTN ketika beliau berkuasa dulu?

Ataukah Anwar bimbang gerakan perpaduan yang diperjuang BTN mampu menggugat kedudukan beliau?

Sebenarnya Anwar/PKR tahu betapa BTN memperjuangkan kebenaran justeru beliau takut kebenaran tersebut akan memusnahkan kebatilan.

Awanama berkata...

Kalau ikut cakap DAP atau Hindraf,tak pulak racist.

Kongsi Link Anda