Rabu, April 15, 2009

Keputusan PRK Bukit Gantang mengikut Peti Undi - Melayu tolak penderhaka!

Saya ingin berkongsi maklumat dengan semua bloggers BPN khasnya atas permintaan Perak Bangkit pada 8 April 2009....  di bawah ini saya ada sertakan Score Sheet (Helaian Mata) keputusan Pilihanraya Bukit Gantang pada 2009 dan 2008 sebagai perbandingan peningkatan dapatan undi dari kaum Melayu terhadap calon BN walaupun di kubu kuat PAS.

Walaupun BN kalah tapi BN tak kalah semua ada peningkatan pada undi BN dan mereka yang mengundi kali ini berbeza dengan mereka yang mengundi pada 2008. Walaupun PAS menang, PAS tidak menang semua walaupun mereka menang tetapi mereka tidak gembira dan tidak boleh mendabik dada... kemenangan mereka bukanlah kemenangan mutlak!

BN hanya perlu mencari strategi untuk memenangi hati pengundi bukan Melayu... jika hendak cari jalan mudah  BN boleh menjadi macam PAS yang umpama pelacur semuanya mahu dijual termasuk maruah sendiri.... 

Antara data yang perlu dilihat sebagai perbandingan antara 2008 dan 2009 ialah:

1) Kawasan PAS menang 2008 dan 2009 -undi Melayu kekal atau bertambah tetapi undi kebanyakan kaum Cina berpindah kepada PAS. keseluruhannya majoriti PAS dapat dikurangkan dengan ketara dan BN menang di beberapa kawasan.
1- Simpang Halt (Cina - 36%/ India 16%)
2- Kuala Sepetang (Cina 95%)
3- Jalan Mengala (Cina 65%)
4- Bendang Siam (Melayu 99%)
5- Changkat Ibol (Melayu 99%)
6- Pengkalan Aor (Cina 35%/ India 145)
7- Simpang Lama (Cina 48%/ India 11%)
8- Simpang Baru (Cina 90%)
9- Jalan simpang (Cina 30%/ India 15%)
10- Kawasan JKR (Cina 40%/ India 17%)
11- larut Tin (Cina 25%/ India 16%)
12- Kg Cheh (Melayu 99%)
13- Kuala Trong (Cina 22%)
14- Trong (Cina 06%/ India 40%)
15- Trong Barat (Cina 33%/ India 21%)
16- Ayer Terjun (Cina 26%/ India 13%)
17- Sg Rotan (Cina 61%/ India 16%) 

2) Kawasan yang BN kalah pada 2008 dan menang pada 2009 (khasnya dikubu kuat PAS)
1- Ayer Putih (Melayu 71%)
2- Changkat Jering (Melayu 96%)
3- Bukit Gantang (Melayu 98%)
4- Kampung Tebok Trong (Melayu 99%)
5- Batu Hampar (Melayu 89%)

3) Kawasan yang BN menang pada 2008 dan 2009 -Undi sokongan Melayu kepada BN meningkat
1- Kemunting Station (Melayu 87%)
2- Jebong (Melayu 77%)
3- Kg Menteri (Melayu 80%)
4- Matang Gelugor (Melayu 96%)
5- Sg Limau (Melayu 80%)
6- Kg Jaha (Melayu 93%)
7- Sg Mati (Melayu 45%/ Cina 22%/ India 33%)
8- Ayer Kuning (Melayu 88%)
9- Jelutong (Melayu 98%)
10-Pasir Hitam Trong (Cina 99%)
11-Bkt Gantang Selatan (Melayu 60%/ Cina 10%/ India 30%)
12-Temerlok (Melayu 39%/ Cina 52%)
13- Sg Che rahmat (Melayu 98%)
14- Permatang Raja (Melayu 99%)
15-Sungai Tinggi (Melayu 71%/ Cina 29%)
16- Padang Gajah  (Melayu 76%/ Cina 10%/ India 14%)

Kesimpulannya ialah undi Melayu bertambah menyokong BN dan BN dapat menawan 5 Peti Undi yang PAS pernah menangi dahulu namun tidak cukup untuk menampung pengundi Cina yang dibeli oleh PAS.


Berikut adalah keputusan Pilihan Raya Kecil Bukit Gantang pada 7 April 2009 mengikut Daerah mengundi dan saluran.Berikut adalah keputusan Pilihan Raya Umum Bukit Gantang pada 8 Mac 2008 mengikut Daerah mengundi dan saluran.
11 ulasan:

Unknown berkata...

salam
memang terbukti orang Melayu sudah kembali ke pangkuan UMNO.Yang menjadi masalahnya sekarang adalah bagaimana untuk meraih semula undi bukan Melayu supaya kita tidak tewas dalam pilihanraya akan datang

noi/moi berkata...

WOI BADUT BADUT UMNO AWAT LA HAMPA NI TONGONG NAK MAMPUIH NI......

TAK KISAHLA YANG PENTINGNYA MENANG,APA MAKSUD TU?

MAKSUDNYA MAJORITI ORANG PERAK KHUSUSNYA DAN RAKYAT MALAYSIA AMNYA DAH TAK KEBULOQ LAGI DEKAT PARTI KAWAQ HAMPA TU!!!!!!!

RUPA DAH LA COMOT,BUSUK PLAK TU UWWWWWEK,muntah hijau pulak dah!!!!

KALAU LA HANG RASA SAYANG DEKAT PARTI HANG YANG DAH NAK MAMPUIH TU,HANG TOKSAHLAH DOK BUAT GILA TALAK+MEROYAN MACAM NI AKU TAKUT SAT NI HAT DOK ATAS PAGAR TU HABIS CABUT LARI TAKUT TERKENTUT KELUAQ TAIK KERANA TAK TAHAN NGAN PENANGAN HANG TU OK CAU DULU BYE BYE TA TA TI TI TU TU

nik nok berkata...

ha ha ha... noi noi nok ngok....

ngok ngok ngok........ hangpa pun tak leh terima hakikat Melayu tolak hangpa...

Hangpa tak pa la macam pelacur.. semua hangpa jual....

Atas pagar sah dah balik pada UMNO sebab itu ada peningkatan pengundi pada UMNO... jumlah 19000 ++ majoritinya adalah pengundi atas pagar dan pengundi baru yang sokong BN yang lain dari 2008 yang meluat tengok pencacai DAP macam hangpa semua....

bungaraya berkata...

Noi/moi & Nik nok,
Apa sudah jadi dengan kamu ni.
Minum tuakkah?
Kamu tahukah ertinya kalah?
Tahu erinya merempat atas tanah air sendiri seperti melayu di Singapore, Selatan Thai dan Selatan Filipina?
Perkara politik [perjuangan bukannya satu bahan permainan.
Ia adalah satu kesungguhan yang memrlukan keseriusan.
Saya sedih melihat masih ramai melayu di Perak yang terbawa-bawa dengan laungan perjuangan retorik PAS mengenai keislaman yang pura-pura itu. Memang senang nak menkritik dasar dan pelaksanaan kerajaan, khasnya UMNO yang telah 50 tahun memerintah negara. Namun tidak mudah jika kita bertindak selaku pemerintah yang saban hari berusaha untuk menunjukkan dasar dan pelaksanaan yang diterima oleh semua rakyat. Ditambah pula berhadapan dengan melayu tak guna spt kamu berdua. Agaknya lancau kamu tak potong macam ah chong kot.

Cheguman berkata...

Noi/Moi,
Terima kasih atas komen anda. Saya sedang buat kajian tentang minda pembangkang di Malaysia. Antara tumpuan saya ialah bagaimana pembangkang menganalisis fakta dan data.

Cheguman berkata...

Aspirasi,
Terima kasih atas siaran ini. Saya mohon kebenaran utk menyalinnya ke blog Waadat. Hal ini kerana maklumat ini amat penting bagi melihat realiti sebenar kecenderongan pengundi. Saya tidak peduli jika UMNO kalah kerana ditolak oleh rakyat. Namun saya ralat apabila UMNO dipersalahkan kerana persepsi yang silap.

Unknown berkata...

Terima Kasih atas maklumat yang begitu teperinci. Semoga kita semua dapat mengembalikan zaman kegemilangan UMNO

Salam Perjuangan

Tok Pambu berkata...

PAS dan PKR akan tetap terus unggul selagi kaum cina dan india terus menyokong nya.

UMNO akan tetap terus ditolak oleh kaum cina dan india.

Penyokong UMNO boleh cakap apa saja yang mereka suka terhadap Pakatan Rakyat, tetapi sokongan kaum cina dan india semakin bertambah teguh terhadap Pakatan Rakyat.

TS Muhyiddin Yassin TPM menyatakan UMNO cuma ada masa dua tahun sahaja untuk pulih, jika gagal dipulih dalam masa dua tahun ini, UMNO akan berkubur.

Kepada juak2 UMNO sekelian, berusahalah bersungguh2 pulih kan UMNO jangan terlalu sibuk dengan hal Pakatan Rakyat.

UMNO sedang menghadapi saat2 maut - Pakatan Rakyat sedang menuju kearah kemenangan pada PRU13 akan datang.

BRO berkata...

Zarif budak mentah nak joint blog gila ni.. aku cadangkan xpayahla nak masuk ruang ni yg penuh dgn permainan yg x akn sampai ke mana..blogger ni di upah n dia sememangnya dah ada income ttap, yg ko tu sebok naj joint apa hal?? pg la belajar dlu..kat sini ruangan org2 tua yg dh kebal dgn bahasa2 cm ni yg sememangnya x sswai bt anak muda cm ko tu...
DAH' PEGI MAIN JAUH2.....

nik noi berkata...

Bro janganlan nafikan mereka yang mahukan kebenaran...

Manusia Melayu yang rasional yang mahukan fakta...

bukan macam pas!.... tak rasional... kalau nak bagi fakta kepada mereka ni... buang masa sahaja.... hidup mereka ni menyusahkan orang sahaja...

C L J berkata...

Kepada cg man yg sedang buat kajian tu: catat pandangan ini juga. Mereka kira nak menang je. Lepas tu mereka nak pasta dengan harta rampasan perang. Dah terbukti kan ? Hari tu pun dah terbukti dengan jelas dah.

Minda mereka mengabaikan ... .. apabila datang kepada mu orang orang yang fasik ....

Mereka dak kesah kalaupun kena korbankan hak malah kebenaran pun (Islam = ugama benar kan?) asal mereka akan dapat kemenangan. Sanggup pukul saudara sendiri untuk menjamin kesekongkolan mereka dengan pihak yang menolak Islam cuma kerana pihak itu datang dengan tipu helah sehingga sanggup membaca..... mashaallah.

Persoalannya apa yang mendorong pemikiran itu sehingga jadi begitu. Bagi hamba adalah ajaran Yahudi yang dijana oleh Anuar agen Yahudi untuk menakluk dunia Islam.
Dia tu dipasang oleh Yahudi Amerika untuk mewakili Amerika pun.

Diakhir zaman ini dikatakan dajal itu akan memikul kandaran dengan bakul dikiri kanannya. Belah kirinya adalah neraka dan sebelah kanannya adalah syurga.

Siapa yang mengikut mereka akan dicampak ke syurga mereka yang pada hakikatnya adalah neraka Allah.

Begitulah sebaliknya siapa yang enggan mengikut kehendak mereka akan dicampak kedalam neraka yang sebenarnya adalah syurga Allah.

Itulah hal yang sebenarnya. Kerana itulah maka perjuangan kita melepaskan dan membebaskan kefahaman rakyat dan umat ini adalah satu jihad. Selagi niat kita tetap benar demi hak itu.

Wallahhuaallam.

Kongsi Link Anda