Khamis, Julai 09, 2015

Hudud : PAS dakwa DAP sengaja buat tidak faham

6 Komen!!!


KOTA BHARU - DAP hari ini diselar kerana disifatkan sengaja buat-buat tidak faham mengenai pelaksanaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II (Pindaan 2015) oleh kerajaan negeri Kelantan pimpinan Pas.
 
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Serantau negeri Datuk Mohd Nassuruddin Daud berkata bukan Islam sepatutnya bersetuju dengan pelaksanaan hudud kerana ia tidak melibatkan mereka dan hukuman hanya dikenakan terhadap orang Islam sahaja.
 
"Sepatutnya tak timbul dia (DAP bantah) sebab kita pinda mengikut kehendak dia (undang-undang tidak terpakai kepada bukan Islam), sepatutnya dialah yang paling setuju.
 
"Alih-alih dia pula yang lawan. Jadi bukan mereka tak faham, (tapi) mereka buat-buat tak faham," katanya pada Majlis Dialog dan Berbuka Puasa Pimpinan Kerajaan Negeri Kelantan Bersama Pengamal Media di sini, malam tadi.
 
Persidangan Dewan Rakyat yang berakhir 18 Jun lepas masih belum membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian yang dikemukakan Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkaitan pelaksanaan hudud di Kelantan kerana memberi laluan kepada agenda dan urusan kerajaan lain.
 
Mohd Nassuruddin berkata dalam rundingan yang dilakukan bersama DAP dan PKR sebelum ini, Pas telahpun menyatakan hasrat parti untuk memperkasakan syariat Islam sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan negara.
 
"Dalam Perlembagaan negara disebut dalam Perkara 3 iaitu Islam bagi agama Persekutuan, manakala agama-agama lain bebas diamalkan. (Selain itu) Perkara 11 juga sebut setiap orang berhak mengamalkan kepercayaan masing-masing.
 
"Hudud ini kepercayaan agama Islam dan jelas disebut dalam al-Quran (termasuk hukuman yang perlu dikenakan kepada pesalah)," katanya.
 
Katanya, Pas sentiasa terbuka dalam membincangkan perkara ini dan sentiasa memberi penjelasan lanjut kepada mana-mana pihak yang mahukan pencerahan berhubung hukum hudud berkenaan.
 
"Jadi saya pun tak faham kenapa mereka tak faham, saya pun tak reti kenapa mereka tak reti. Tapi saya reti kenapa mereka buat tak reti. Kita terbuka dan memang sentiasa beri penjelasan ... bukan kita tak bagi," katanya.
 
RUU itu dicadangkan susulan keputusan Dun Kelantan yang sebulat suara meluluskan Kanun Jenayah Syariah II Enakmen 1993 (Pindaan 2015) pada 19 Mac lepas bagi pelaksanaan hudud di negeri itu. - Bernama 8 Julai 2015

Rabu, Julai 08, 2015

PAS kata tajuk berita Malaysiakini "Jahat Sensasi"

4 Komen!!!


PENAFIAN TAJUK BERITA PORTAL BERITA MALAYSIKINI.

Apa lagi yang Malaysiakini mahu agendakan ?

Saya dengan ini menafikan sekerasnya tajuk jahat sensasi yang di cipta oleh Malaysiakini : "Like Anwar, there must be four witnesses for Najib".

Apa yang disebut oleh Presiden PAS ialah "Pendirian kita pendirian Islam. Kalau tuduhan kes liwat Dato Seri Anwar Ibrahim kena ada empat saksi, sama juga dengan tuduhan ke atas Najib, kena ada saksi juga.. Saksi yang adil".

Tajuk sedemikian yang berbeza maksudnya dengan isi sebenar ucapan Presiden PAS itu dengan jelas menunjukkan samada Malaysiakini tidak faham, atau mempunyai agenda mereka yang tersembunyi.
Perbuatan sedemikian adalah amat dikesali dan meruntuhkan kemurnian pemberitaan yang telus dan benar.

Sekian.

DR AHMAD SAMSURI MOKHTAR
Setiausaha Politik Presiden PAS.
7 Julai 2015

link 

DS Najib failkan saman terhadap WSJ

4 Komen!!!



Keraguan dalam dokumen WSJ




Pernah tengok dokumentasi palsu tak ? Sekali lalu tengok dokumen palsu ni memang kadang-kadang kita tak tahu benda tu palsu , cuma terserlah kepalsuannya bila siasatan lebih teliti melalui kaedah-kaedah tertentu dijalankan keatas dokumen . Zaman sekarang zaman digital, ramai yang dah cukup hebat dengan photoshop , tahun 1998 aku baru kenal dengan perisian Adobe Photoshop , seronok edit itu ini dengan perisian berkenaan . Masa zaman student faham2 je lah memang sengkek , kadang2 roadtax moto mati masa tengah "gerhana" atau "krismos a.ka money crisis" .

Ada sorang sahabat aku ni sebab takut kantoi dengan polis roadtax mati . Dia guna kaedah photoshop untuk "renew" dia punya roadtax . Hanya perlu sediakan scanner dan printer . Hasilnya memang nampak macam real , tambah2 lagi roadtax tu di-cover dengan sarung kunci . Zaman sekarang sepatutnya teknik photoshop lebih dahsyat , cuma kadang-kadang bila sesetengah individu nak buat fitnah nampak kecacatan dalam kemahiran individu berkenaan bermain photoshop.

Hari ni Wall Street Journal telah keluarkan satu dokumentasi transaksi amaun jutaan ringgit kedalam akaun yang mereka dakwa sebagai akaun Perdana Menteri . Beberapa orang kawan aku yang bekerja dalam industri perbankan dan kewangan bagi komen , pindahan amaun jutaan ringgit kedalam akaun peribadi seseorang itu bukan boleh buat senang-senang ja . Ada deklarasi dan sebagainya lah , hal berkaitan tax lagi dan macam-macam prosedur . Selain tu, depa bagi komen juga , kalau betul nak songlap duit.. orang takkan masuk dalam akaun sendiri sebab boleh jadi "easy target" . Sebab tu lah orang selalu dok cerita pasal "money laundring"

Berbalik kepada dokumentasi transaksi yang didedahkan Wall Street Journal , entah mana depa dapat dokumen berkenaan , cuma bila diteliti balik memang ada beberapa keraguan . Sebelum ni masa bekerja dalam bidang gas dan minyak, aku pernah nampak cetakan pemindahan wang ke akaun syarikat sebagai bukti pembayaran dalam sesuatu urusniaga . Cetakan komputer pastinya menunjukkan konsistensi dalam huruf dan nombor yang dicetak . Dalam bahasa mudah .. font kena sama. Itu lah trick atau angle yang aku pantau sebelum buat photoshop dalam sesuatu dokumentasi tu , kena pastikan font sama, pattern dokumentasi tu dikekalkan.

Berikut adalah siasatan forensik untuk dokumen yang didedahkan WSJ itu , aku tak pasti siapa yang menyiasat tetapi individu berkenaan pastinya mahir dalam kerja-kerja mengenalpasti dokumen yang diubahsuai . Terlalu banyak kecacatan "photoshop" yang ditunjukkan oleh penyiasat berkenaan hingga menimbulkan keraguan samada dokumen yang disiarkan WSJ itu adalah palsu . Konklusinya , hasil siasatan forensik dokumen menunjukkan WSJ di pihak yang benar MENIPU.


WSJ memang terkenal dengan artikel yang penuh manipulasi dan penipuan.

Selasa, Julai 07, 2015

TUDUHAN PALSU SARAWAK REPORT TERHADAP 1MDB

10 Komen!!!


Tidak kira berata 'kacak'nya Jho Low dalam gambar ini, jangan lihat dia. Tumpukan perhatian anda kepada lelaki macho yang tinggi di sebelahnya. PM Najib juga tinggi tetapi orang ini lebih tinggi daripada beliau. Siapa dia?

Sarawak Report mungkin berfikir bahawa dengan menyiarkan gambar-gambar keluarga Najib bersama-sama dengan Jho Low pada Ogos 2009 SEBELUM usahasama PetroSaudi-1MDB ditandatangani akan merosakkan reputasi Najib.

Sebaliknya, yang benar adalah;

Hari ini, Sarawak Report akhirnya membuktikan dan mengakui bahawa PetroSaudi dimiliki oleh Putera Turki bin Abdullah Al Saud.

Malah, Sarawak Report sendiri menulis: "Dari kiri ke kanan adalah Putera Turki, pemilik PetroSaudi; Jho Low ..."

http://i0.sarawakreport.org/0/8/0/e/2/080e23d30c9bd9083a93a3364ce334ab16dc6fb6.jpg

http://i2.sarawakreport.org/e/a/9/e/c/ea9ecfcb7d57b8ec1a7994dd583c61fde12d8465.jpg

http://i0.sarawakreport.org/8/4/c/7/6/84c76f40a05478c16cab6f8ae1579d11ba3e36d2.jpg

Putera Turki bin Abdullah Al Saud (lahir 21 Oktober 1971) adalah ahli kerabat diraja Saud dan anak ketujuh Almarhum Raja Abdullah, Raja Arab Saudi ketika itu. Beliau berkhidmat sebagai Timbalan Gabenor Wilayah Riyadh dari 2013 hingga 2014 dan sebagai Gabenor Wilayah Riyadh dari 14 Mei 2014 hingga 29 Januari 2015.

PM Najib telah diperkenalkan kepada Putera Turki oleh Almarhum Raja Abdullah dan diberitahu oleh Almarhum untuk bekerjasama dengan syarikat anaknya apabila Najib pergi dalam rangka lawatan rasmi empat hari berjumpa Raja Abdullah pada Julai 2009 - satu bulan SEBELUM gambar Najib dengan Putera Turki ini diambil.

Dalam mesyuarat ini, Raja Abdullah Abdulaziz Al Saud telah menyatakan kemungkinan Arab Saudi akan mengambil bahagian secara aktif di Malaysia dalam sektor perbankan Islam, memperluaskan penyertaan dalam sektor pembuatan produk perkhidmatan Islam dan dan juga meningkatkan ekuiti di negara ini.

(Filepix menunjukkan pertemuan Najib dengan Raja Abdullah pada Julai 2009 - satu bulan sebelum Putera Turki dan Najib bergambar di dalam yatch)
http://www.thestar.com.my/~/media/Images/TSOL/Photos-Gallery/Nation/2015/01/23/KL16_230115_ALSAUD.ashx/?w=620&h=413&crop=1&

Tentang penglibatan Jho Low, semua orang tahu dia telah membantu menubuhkan TIA dan dilantik oleh Agong ketika itu dan Sutlan Terengganu Tuanku Mizan.

Jho Low telah lama terkenal dengan hubungan rapatnya dengan keluarga diraja Timur Tengah - sebelum Najib menjadi PM lagi - dan juga sebab mengapa Tuanku Mizan meminta beliau bantu menubuhkan TIA.

http://3.bp.blogspot.com/-nNotTH2bG6k/VZpwvbRjZdI/AAAAAAAAAMY/M2_tTWb9lZ0/s1600/tia.png

Fakta ini tidak pernah menafikan dan malah ia telah dinyatakan dengan jelas dalam LAMAN WEB 1MDB SENDIRI di sini: http://www.1mdb.com.my/news-coverage/time-of-reckoning-for-1mdb

1MDB tidak pernah menyembunyikan penglibatan awal Jho Low tetapi penglibatannya sudah berakhir. Sebagai penghormatan terhadap Sultan Terengganu dan kemudian menjadi YDP Agong yang merupakan salah seorang yang meminta Jho Low untuk menubuhkan TIA (yang kemudiannya dinamakan sebagai 1MDB) dan bertindak sebagai penasihat - pakar dalam hubungan Timur Tengah yang Jho Low sangat arif dan sebelum ini telah terbukti berjaya - lama sebelum TIA atau 1MDB wujud dan lama sebelum Najib menjadi Perdana Menteri.

1MDB hanya tidak mahu fakta ini diberi publisiti luas disebabkan oleh sensitiviti di kalangan orang Melayu.

Walau bagaimanapun, setakat yang saya tahu, Jho Low tidak pernah mempunyai apa-apa kedudukan formal apabila TIA menjadi 1MDB dan dia tidak dibayar gaji atau menggunakan apa-apa kontrak pekerjaan formal atau kedudukan penasihat.

Selepas mesyuarat antara Putera Turki dan Najib, Putera Turki telah menulis secara rasmi menggunakan kepala surat Diraja kepada PM Najib untuk meneruskan lagi usaha kerjasama antara Arab Saudi dan Malaysia, dalam samaran PetroSaudi dan 1MDB.

http://2.bp.blogspot.com/-Rez3MLEVapI/VXHE0qDed7I/AAAAAAAAABI/8yO7Ie4M9jk/s1600/turki1.jpg

Surat Putera Turki yang dilampirkan surat Ketua Pegawai Eksekutif PetroSaudi ditujukan kepada PM Najib juga - yang khusus mengatakan pertemuan antara Putera Turki, Raja Abdullah dan Najib.

http://2.bp.blogspot.com/-1p6HmRSBm_0/VXHE2DLjEJI/AAAAAAAAABY/sNmBLtelvU0/s1600/turki2.jpg

Bank PetroSaudi sendiri, Banque Saudi Fransi juga memberi keterangan tentang pemilikan PetroSaudi dan kekuatan kewangan mereka.

Banque Saudi Fransi (BSF) (Bahasa Arab: البنك السعودي الفرنسي) adalah Syarikat Saham Bersama Saudi (Saudi Joint Stock Company) yang ditubuhkan oleh Saudi Arabia Royal Decree No. M / 23 bertarikh 4 Jun 1977.

http://2.bp.blogspot.com/-TFvKNJoe8go/VZANa4sc-_I/AAAAAAAAACM/YJIgB28h50o/s1600/IMG_0063.JPG

Tidak lama selepas perjalanan dan gambar bot ini, usahasama 1MDB-PetroSaudi telah dibuat.

Dan hanya 5 bulan selepas perjalanan dan gambar bot ini, pada 20 Januari 2010, PM Najib membuat satu lagi lawatan rasmi 4 hari ke Arab Saudi di mana beliau telah dianugerahkan darjah tertinggi Arab Saudi, King Abdulaziz Order of Merit (1st Class) oleh Raja Abdullah Abdulaziz Al-Saud.

"Saya menganggap ini satu manifestasi hubungan erat antara Arab Saudi dan Malaysia, dan ia melambangkan potensi yang besar bagi kami untuk bekerjasama dalam pelbagai bidang, bukan hanya dalam kepentingan bersama kedua-dua negara tetapi juga untuk kepentingan masyarakat Islam yang lebih besar, "kata Najib kemudiannya.

Dan yang paling penting, 1MDB mendapat kembali setiap ringgit yang mereka laburkan dan membuat untung sebanyak USD500 juta (RM1.8bilion) daripada usaha sama ini dalam tempoh tiga tahun yang singkat - satu fakta yang telah diaudit oleh DUA firma audit antarabangsa berasingan iaitu KPMG dan Deloitte selama lebih daripada 4 tahun dan hendaklah disahkan sekali lagi oleh Ketua Audit Negara kita dalam audit khas mereka - dengan dokumentasi lengkap dan bukti juga.

Tanpa mengira kehadiran Jho Low dalam mesyuarat ini, PM Najib melakukan perkara yang betul sebagaimana yang diminta oleh Raja Abdullah untuk melakukan perniagaan dengan syarikat milik Puteranya sebagai sebahagian daripada kerjasama Arab Saudi-Malaysia yang disokong oleh Kedutaan Diraja Arab dan 1MDB mendapat balik semua wang dan mereka membuat keuntungan yang baik - lebih dari kos dana yang dilaburkan.

Oleh Lim Sian See,
http://limsiansee.blogspot.com/2015/07/jho-low-prince-turki-and-najib-photos.html

Kongsi Link Anda