Pengikut Setia

IKLAN1

Memaparkan catatan dengan label HINDRAF. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label HINDRAF. Papar semua catatan

Sabtu, Oktober 09, 2010

Bantahan Pemuda Johor terhadap kebiadapan HINDRAF

7 Komen!!!

Oleh : Agendabangsa.com

Bertempat di Larkin Sentral, jam 9 pagi. Pemuda UMNO Johor telah mengadakan Demonstrasi Mengecam Kenyataan Biadap Ketua HINDRAF P Waythamoorthy terhadap Baginda Sultan Johor pada 7 Oktober lalu.

Kenyataan biadap seolah - olah ingin mengajar Sultan itu, telah menimbulkan kemarahan segenap penduduk Melayu terutamanya di warga Johor yang begitu menyanjung Sultannya.

Ketua HINDRAF yang kurang ajar itu menyalahtafsir nasihat DYMM Sultan Ibrahim Ismail beberapa hari lepas sebagai cuba untuk bercakap bagi pihak PERKASA

Berita tentang kebiadapan P Waythamoorthy itu boleh dibaca di sini.

Kepada Ketua HINDRAF. Kenapa buat kenyataan semasa di London? Mari lah pulang ke Malaysia kalau berani sangat! Mungkin mereka-mereka ni rindukan peristiwa 13 Mei 1969 kot?.

Syabas Pemuda UMNO Johor kerana bertindak pertahankan Sultan yang disanjungi !

Jumaat, Oktober 08, 2010

Hindraf Haram Jadah!!

3 Komen!!!

Ini dah kurang ajar... keling paria dah tahap lawan Sultan Johor [rujuk sini]... ini dah mencabar kesabaran orang Melayu dan rakyat Johor... Keling pundek ni patutnya dibuang dari negara Malaysia..

Inilah akibat orang Melayu bagi muka kepada keling pundek ni... siapa Hindraf nak mempersoalkan kuasa Sultan.. tuan kepada Tanah Melayu ni... apa jasa Hindraf di negara Ini selain berjuangan perkauman keling sempit..

Mungkin Sultan patut tahu kedudukan mereka sekarang di mata kaum Bukan Melayu khasnya yang ultra cauvanis macam Hindraf dan DAP..

Masanya Sultan-sultan Melayu tegaskan pendirian bersama UMNO yang memperjuangkan hak peribumi tanah Melayu ini sejak dahulu kini dan selamanya... jangan nak main jalan tengah..

Sultan perlu mainkan peranan untuk menyatukan bangsa Melayu.. jika perpecahan Melayu berterusan.. jangan harap Sultan-sultan Melayu akan berada di mereka pada masa akan datang...

Jumaat, Mac 19, 2010

Edisi Panas Punggung : ANUwar tawar Hindraf jawatan TPM?

0 Komen!!!
Kita pernah dahulu dengar nama si kitul dan raja mandalear yang menjadi pengkhianat Melaka seterusnya menyebabkan Melaka dijajah protugis pada 1511M.

Kini di zaman moden ini, terdapat juga si kitul zaman baru iaitu ANUwar Aljuburi iaitu pengkhianat rakyat Malaysia.

Terdapat berita bahawa ANuwar Aljuburi melalui Pertubuhan haram, Hindraf Makkal Sakthi memulakan kempen antarabangsa untuk ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan 'pembentangan hari awal' atau Early Day Motion (EDM) di parlimen di Britain.

Siapa itu british iaitu sebuah negara yang menjajah Tanah Melayu berapa ratus tahun lamanya...

Siapa Hindraf yang membawa kes ANuwar!!!... Inilah dia petualang negara, memang jelas sekarang hubungan Hindraf dan Pakatan Aljuburi!!!

Penglibatan Ekstremes Hindu Hindraf ini membakar amarah bangsa Melayu... Inilah persatuan haram.. keling haram jadah... yang tak tahu mengenang budi.. sekarang pertubuhan ini pula kempen untuk anuwar diperingkat antarabangsa.. jadi apa maknanya..

APakah yang ANuwar tawarkan kepada HIndraf, Jawatan Timbalan Perdana Menteri? tawaran kepada mereka yang sangat biadap dan kurang ajar kepada bangsa Melayu dan Islam... tawaran yang mereka ultra perkauman...

Kenapa perlu libatkan british sedangkan kes liwat adalah berkaitan antara ANUwar dan Saiful.. macam orang kat, ANuwar yang sondol.. dia nak libatkan orang lain pula... Penglibatan biritish yang cuba dibawa oleh ANuwar sama dengan tindakan si kutil untuk menjatuhkan tamadun Melaka yang menyebabkan Tanah Melayu dijajah lebih 400 tahun.

Pembentangan awal itu didedahkan oleh Suresh Grover yang mengetuai kumpulan pemantau -The Monitoring Group, sebuah pertubuhan hak asasi manusia di Britain dan Ireland Utara.
Menurut Grover, penyokong Anwar memintaThe Morning Star pengerusi Hindraf P Waythamoorthy untuk membantu ketua umum PKR itu dan mereka mencadangkan supaya membentangkan EDM melaui seorang ahli parlimen.

Menurut Waythamoorty, ahli parlimen bagi Islington, North London, Jeremy Corbyn, bersetuju membawakan usul itu. Untuk makluman Jeremy Corbyn ini pernah terlibat dengan The Morning Star iaitu suatu majalah yang ada hubungan dan sokongan dengan Communist Party of Britain (lihat di sini)



Mereka ini semua yang membantu ANuwar di peringkat antara bangsa terkenal dengan puak berhaluan kiri. Kenapa MP yang berfahaman komunis mahu menolong ANuwar Aljuburi... Oleh itu kita mengetahui bahawa ANuwar kini bersama gerakan yang membahayakan negara kita.

Parti Komunis Malaya dahulu ditubuhkan untuk merampas tanah Melayu dari bangsa Melayu.. dasar samarata bangsa dan agama dan tiada institusi di raja adalah dasar yang dianuit oleh PKM.. PKM juga yang bertanggung membunuh ramai orang Melayu di kampung-kampung sewaktu masa dahulu yang diketuai oleh Chin Peng!!

Jumaat, Mei 22, 2009

Enough is enough!

0 Komen!!!
Hindraf. An illegal organization which claims to be the “voice” of hero for the Indian ethnic, had demanded for an equality of status quo as the “bumiputera” in Malaysia.

A proposal will be made by Hindraft leader, M. Manoharan, to our Prime Minister, Datuk Seri Najib Tun Razak. He proposed that “all Malaysia who born after 31st of August 1957 should be accorded as Bumiputera status. He claims that the proposal was made to suit “one Malaysia” concept?

Bumiputera can be defined as :

Peninsular Malaysia
"If one of the parents is Muslim Malay or Orang Asli as stated in Article 160 (2) Federal Constitution of Malaysia; thus the child is considered as a Bumiputra"
Sabah

"If a father is a Muslim Malay or indigenous native of Sabah as stated in Article 160A (6)(a) Federal Constitution of Malaysia; thus his child is considered as a Bumiputra"
Sarawak

"If both of the parent are indigenous native of Sarawak as stated in Article 160A (6)(b) Federal Constitution of Malaysia; thus their child is considered as a Bumiputra"

In article 153, the federal constitution of Malaysia had indicates that Yang Di Pertuan Agong will be the safeguard of Bumiputera’s interests. It means that Yang Di Pertuan Agong is the “supreme power” to maintain the interest of Bumiputera, the status quo in demand of Hindraf.

Why Hindraf really wants the Bumiputera status quo? Perhaps that they wanted to have the “special” rights own by the Malays and the origins of which stated in the Federal Constitution. They want to be treated equally as Bumiputera, as they were born in Malaysia, live in Malaysia and working in Malaysia.

Demanding against the constitutions, showing that they are not thankful to the Bumiputera and the state ruler of Malaysia, DYMM Yang Di Pertuan Agong. They forget the “Social Contract” which had been “agreed”.
They had been given the citizenship of Malaysia which will not be ever given to Malays in India. It is impossible for every Bumiputera in Malaysia to get the citizenship of India in every angle if they migrated to India.

And the Bumiputera and the Malays’ rulers were “very generous” to give them the status of citizenship in their country.

They demand for the Bumiputera status again while we give them the right to practice their religion, customs and they are free to practice their way of life in Malaysia.

The Government of Malaysia allows the Indians to build their temples and even help them to build their biggest temple at Batu Caves! The Government even funds their religious activities, their community and helps them to get a better life in Malaysia compared to their fathers and grand grandfathers.

We give them opportunity to be well educated in Malaysia. Their children get the same right as the Bumiputera children in school. They are even free to run their business in Malaysia. They get rich and richer, even some of them are declared as business tycoons in Malaysia. Ananda Krishnan and Tony Fernandez are some of the most successful fellow among them.

By the citizenship given, the ethnic Indian gets their every chance to participate in politics. They had been given the chance to cast their vote on the Malaysia election. They have their right to choose their state assemblyman, members of Parliament, and even the ruling government. Most of the Indian are very good citizens to vote for the current Malaysia ruling government as the sign of “thankfulness”. And these Indians are of course are not Hindraf!

Deyyy Hindraf!

Will the Malaysia’s Bumiputera get the same life if they live in India right now?

Will Bumiputera get their right to run their business “without any question” in India?

Will we get every single chance to cast vote in India state elections?

Will we get subsidies in India just the same like you now?

And will we get what you get in Malaysia if we migrate to your very own origin country?

Think about it for thousands times and you will get the same answer.

And the answer is still “NO”, right?

Please be a good citizen of Malaysia. Stop making riot! Do not ever ask or question the right of the Bumiputera as it mention in the “social contract”.

Do not try to “touch” the “social contract” or even ask to review the “social contract” again.

It “hurt” us, the bumiputera!

And don’t ever think to threat us with “road demos” or “unlawful gathering” if we reject your demands, because we “will not ever” granted your wish. I remind you not to blame us if you are arrested making riots to our beloved country. This is our beloved country, you and me!

You get so much from us in this country. Why do you demand for more? You touch our sensitivity. Don’t you feel “guilty”? You make bumiputera angry. Don’t you think what we feel by making such demands? We can’t accept it. Don’t say that we are “racist”. Being “racist” has nothing to do with your demands. We are just protecting out right. We are the real bumiputera in Malaysia according to the history, constitutions and the “world” even “certified” our status.

Please. Live in peace. We are “1 Malaysian”!

Jumaat, Mac 06, 2009

Kalau dah jenis kaki belit

3 Komen!!!
Menurut laporan akhbar hari ini, di sebalik perhimpunan haram kerana mendakwa tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), P. Uthayakumar tidak diberi rawatan di penjara, Datuk Seri Syed Hamid Albar hari ini menceritakan apa sebenarnya berlaku kepada tahanan itu.

Menteri Dalam Negeri itu berkata: ‘‘Uthayakumar dari semasa ke semasa enggan menerima rawatan yang dijadualkan serta ubat-ubatan yang dibekalkan.

‘‘Berdasarkan rekod Tempat Tahanan Perlindungan (TTP) Kamunting, Taiping, Uthayakumar telah 18 kali menolak untuk rawatan dan ubat- ubatan termasuklah di Institut Jantung Negara (IJN).”.

Syed Hamid dalam kenyataan akhbar di sini berkata, antara rawatan yang ditolak oleh Uthayakumar ialah pemeriksaan doktor pakar Hospital Taiping pada 28 April 2008, kardiologi di Hospital Pulau Pinang (6 Mei 2008) dan temu janji dengan IJN (22 Mei 2008).

Beliau menambah, tahanan juga enggan diperiksa oleh doktor panel penjara untuk ujian kandungan gula dan bulanan (31 Oktober 2008), tidak mahu jalani ujian darah di klinik tempat tahanan (22 Januari 2009) dan enggan menerima rawatan di Hospital Taiping (13 Februari 2009).

Sungguhpun begitu, Syed Hamid memberitahu, sejak Uthayakumar dikenakan perintah tahanan pada 13 Disember 2007, beliau telah diberikan rawatan dan menerima pemeriksaan kesihatan daripada doktor panel kerajaan dan Hospital Taiping sebanyak 42 kali.

Di samping itu, beliau juga telah dibekalkan dengan ubat-ubatan secara berkala dari hospital sama.

Syed Hamid menegaskan, Jabatan Penjara bertindak secara profesional dan melaksanakan segala usaha untuk memastikan tahap kesihatan tahanan terbabit terkawal.

Jabatan tersebut juga sentiasa mematuhi peraturan dan prosedur yang ditetapkan dalam pengurusan penahanan Uthayakumar, katanya.

Beliau menjelaskan, hak semua tahanan untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan bekalan ubat tidak pernah dinafikan.

Katanya, rawatan perubatan juga dijalankan oleh doktor kerajaan bertauliah.

“Isu kesihatan Uthayakumar telah banyak diperkatakan. Malah perkara ini diberikan liputan meluas oleh media khususnya pada 15 dan 16 Februari lalu.

“Antara tuduhan yang dilemparkan ialah kerajaan tidak memberikan perhatian sewajarnya terhadap kesihatan Uthayakumar dan dinafikan rawatan kesihatan,” katanya.

Syed Hamid menambah, bagi memastikan tahap kesihatannya terkawal, TTP telah mengambil tindakan sewajarnya termasuk menyediakan dan membekalkan diet bersesuaian seperti disyorkan pegawai perubatan.

Katanya, diet tersebut diberikan bermula 21 Disember 2007 yang terdiri daripada buah-buahan, sayur-sayuran, roti jagung dan masakan tanpa gula dan garam.

“Berhubung dakwaan kakinya bengkak kerana tidak diberi rawatan sempurna, pemeriksaan oleh doktor panel Jabatan Penjara menunjukkan hanya jari kelengkeng pada kaki kirinya bengkak tetapi tidak serius.

“Pemeriksaan Hospital Kuala Lumpur pula mendapati jari tersebut sakit kerana tersepak batu dan tidak memerlukan untuk Uthayakumar ditahan di wad,” ujarnya.

Pada 28 Februari lalu, keluarga dan penyokong Uthayakumar mengadakan perhimpunan haram di Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields kerana mendakwa tahanan itu tidak diberi rawatan di dalam penjara.

Uthayakumar merupakan salah seorang pemimpin tertinggi pertubuhan haram yang ditahan di bawah ISA atas sebab-sebab keselamatan sejak 13 Disember 2007.

Kalau dah jenis belit, cakap pun memang belit-belit jugak...

Khamis, Oktober 16, 2008

HINDRAF : PERTUBUHAN EKTREMIS DAN PERKAUMAN

0 Komen!!!
Perjuangan perkauman melampau seperti HINDRAF mestilah ditolak. Setelah 50 tahun merdeka namun terdapat pihak yang masih belum memahami erti kemerdekaan. Terdapat kumpulan tertentu yang memberi makna kemerdekaan mengikut fahaman sempit mereka sendiri. Mereka menimbulkan rasa gelisah di kalangan masyarakat dan cuba menimbulkan ketegangan kaum di dalam Negara ini. Kumpulan ini, bukanlah mereka yang berjuang demi mendapatkan kemerdekaan apatah lagi mengalami pahit getir perjuangan kemerdekaan. Mereka adalah kumpulan ekstrimis dan melanggar sosio budaya masyarakat Malaysia yang penuh rasa hormat dan cintakan keamanan.

Samada HINDRAF, SUQIU, BERSIH atau mana-mana pihak yang lain yang kononnya berjuang untuk menuntut matlamat sempit mereka sebenarnya adalah pihak yang mementingkan diri sendiri dan tidak menghiraukan perasaan dan emosi orang lain. Mereka menafikan kerajaan yang telah dipilih rakyat secara majority dan sebenarnya bukanlah orang sesuai untuk bercakap dengan keadilan dan ketelusan. Kerana tangan mereka sendiri yang akan menghancurkan negara ini sehingga meletusnya pergaduhan diantara kaum dan benih-benih kebencian. Kemarahan ini semakin nampak dengan ketara kerana perasaan dan emosi setiap kaum telah di ‘provokasi’ dengan perkauman dan agama.

Walau apa-pun tuntutan mana-mana pihak terhadap kerajaan perlu mengambil kira sensitivity dan perasaan kaum lain. Mana-mana pihak yang mendakwa mewakili mana-mana pihak samada kaum atau agama perlu menghentikan perkara ini serta merta. Kerana agenda mereka ini bukanlah agenda majority sesuatu kaum atau agama seperti kaum India dan Hindu tetapi hanya agenda peribadi individu atau kumpulan tertentu.

Rakyat mengetahui sebenarnya niat HINDRAF ini dan apakah yang tersirat?. mereka mahukan negara ini berlaku seperti di Pakistan dan Filipina sehingga menimbulkan ketegangan dan rusuhan kaum. Mereka mahukan demonstrasi jalanan dan bertindak ganas. Mereka sengaja minta bantuan luar. Kenapa perlu semua tindakan ini?. Di Manakah HINDRAF sebelum ini ketika kaum India betul-betul memerlukan bantuan?. Siapakah yang sebenarnya membantu kaum India dan mengangkat martabat mereka?. Cuba lihat pada sejarah!!

Semua persoalan ini ada jawapan dan kita mengetahui jawapannya. HINDRAF ialah sebuah pertubuhan haram Malah tiada satu jasapun yang telah ditabur. Tetapi HINDRAF hanya satu kumpulan pertubuhan yang ekstrimis yang cuba memecah belahkan perpaduan kaum di negra kita. Oleh itu kita mesti tegas, sebagai seorang rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan keharmonian mesti menolak HINDRAF bukan atas dasar emosi, bukan bias mengikut kaum dan agama, tetapi atas dasar akal fikiran mereka yang waras, berpegang atas akar budaya dan sejarah negara dan cintakan keamanan dan keharmonian.

Rabu, Oktober 15, 2008

Hindraf diisytihar sebagai pertubuhan haram

2 Komen!!!
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar hari ini mengisytiharkan Hindraf adalah sebuah pertubuhan haram yang menyalahi undang-undang.

Pengisytiharan itu diwartakan berkuatkuasa hari ini setelah berpuas hati dengan segala fakta dan bukti bahawa Hindraf telah dan sedang digunakan bagi maksud memudaratkan ketenteraman awam dan keselamatan negara dan akhlak, katanya dalam satu kenyataan.

"Berdasarkan kuasa di bawah Sekyen 5(1) dan Akta Pertubuhan 1966 (Akta 335), diisytiharkan Hindraf adalah sebuah pertubuhan yang menyalahi undang-undang," katanya dalam laporan Bernama.

Beliau berkata perintah itu dibuat hasil pemantauan dan penyiasatan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia, Kementerian Dalam Negeri mengenai kegiatan-kegiatan pertubuhan tersebut yang telah dijalankan sejak mula ditubuhkan sehingga sekarang.

Hasil siasatan mendapati pertubuhan itu bertentangan dengan Akta Pertubuhan 1966 (Akta 335) dan boleh memudaratkan ketenteraman awam, keamanan, keselamatan, ketertiban dan nilai-nilai moral di Malaysia.

Syed Hamid berkata sekiranya tidak dibendung, Hindraf akan terus mengancam dan menggugat ketenteraman awam, keselamatan dan kedaulatan negara malah menjejaskan keharmonian hidup berbilang kaum.

"Tindakan pengharaman yang diambil bukannya berasaskan kepada satu atau dua kegiatan pertubuhan yang menyalahi peraturan dan undang-undang tetapi meliputi rentetan semua kegiatan dan aktiviti yang telah dilakukan sejak pertubuhan ini diwujudkan," katanya.

Syed Hamid berkata Hindraf mempunyai ciri-ciri sebagai sebuah pertubuhan kerana telah mengemukakan permohonan pendaftaran pada 16 Oktober tahun lalu dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan.

Permohonan itu, katanya, belum diluluskan tetapi pertubuhan tersebut telah bergerak aktif dengan menganjurkan beberapa perhimpunan awam dan demontrasi tanpa permit dan mengeksplotasi isu-isu perkauman sehingga mencetuskan kebangkitan penentangan sebahagian keturunan India terhadap kerajaan dan menimbulkan kebencian di antara orang-orang Melayu dan India di negara ini.

"Hindraf juga telah berusaha mendapatkan sokongan dari negara asing bagi memberi tekanan kepada kerajaan supaya tunduk kepada tuntutan-tuntutan mereka. Kegiatan dan aktiviti ini telah memberi kesan buruk pada imej negara," katanya.

Syed Hamid menasihati orang ramai agar tidak melibatkan diri dalam apa cara sekalipun dalam kegiatan Hindraf yang diharamkan itu.

Aspirasi kata : HINDRAF sepatutnya diistiharkan sebagai pertubuhan haram lebih awal lagi. Semuanya tindakan Hindraf bermaksud menggugat kestabilan negara. Namun apa yang penting Hindraf bukan sahaja pertubuhan haram bahkan ianya adalah kumpulan pelampau agama kerana tidak mempunyai rasa hormat dan toleransi.

Kongsi Link Anda