Jumaat, Mei 16, 2008

Isu lompat parti - macam mana kalau...?

Kebelakangan ini isu lompat parti hangat diperkatakan. ada yang bersetuju sebagi hak kebebasan individu, negara ini negara demokrasi dan ada juga yang tidak bersetuju sehingga ada yang mengumpamakan sebagai pelacur, tiada moral dan prinsip.

Tetapi rakyat secara umunya tahu dan sebagaimana orang politik biasa berkata 'dalam politik hari ini kawan, esok musuh, tulat kawan semula dan begitu sebaliknya'jadi jangan la percaya sangat dengan orang politik ni. Jadi hanya mebuang masa memperbincangkan soal prinsip dan kuasa ataupun kononnya demi kepentingan rakyat.

Banyak contoh yang kita lihat umpamanya Tengku Razaliegh Hamzah dari UMNO, tubuh S46 lepas tu masuk UMNO semula. Anwar Ibrahim, sebelumnya menentang kerajaan dan UMNO sebagai pemimpin pelajar kemudian dapat tawaran baik dari kerajaan maka masuk kerajaan. Dan ramai lagi pemimpin-pemimpin yang lain.

Secara peribadinya, saya tidak setuju melarang untuk YB hendak lompat parti secara mutlak memang ikut sejarah banyak kes lompat parti berlaku. Kalau boleh sekalipun dengan undang-undang yang ketat demi keadilan kepada rakyat yang memilih calon dan simbol.

Pertama: Jika seseorang YB itu melompat parti, saya mencadangkan agar pilihanraya kecil diadakan. Barulah adil kepada rakyat sejauh mana rakyat menerima dan bersetuju di atas tindakan pemimpin tersebut.

Kedua: YB yang melompat juga perlu dikenakan bayaran ganti rugi kepada SPR kerana terpaksa mengadakan pilihanraya kecil.

Jadi pemimpin ini boleh lompat tetapi dengan tanggungjawab ke atas rakyat yang memilihnya.

Tiada ulasan:

Kongsi Link Anda