Jumaat, Mei 30, 2008

Kerajaan kaji kurang tol bas ekspres

KUALA LUMPUR: Kerajaan mungkin memberikan potongan kadar tol, cukai jalan, insurans serta sewa terminal untuk membantu mengurangkan kos operasi dan pengurusan syarikat bas, kata Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Noh Omar.

Beliau berkata, kerajaan sedar banyak syarikat bas rugi kerana terpaksa menanggung kos operasi serta pengurusan yang tinggi dan keadaan mereka bertambah buruk apabila harga bahan api meningkat.

Berikutan itu, katanya, kerajaan mengkaji beberapa langkah termasuk cadangan mengurangkan kadar tol untuk bas ekspres yang ketika ini terpaksa membayar pada harga penuh walaupun mereka sebenarnya menyediakan khidmat pengangkutan awam.

"Kita tengok teksi dapat 50 peratus (potongan kadar) tol tetapi bas ekspres perlu membayar penuh. Saya difahamkan pengusaha bas terpaksa membayar sehingga jutaan ringgit untuk tol, jadi kita cadang untuk mengurangkannya.

"Kerajaan juga sedang meneliti kemungkinan memberi pengurangan cukai jalan dan insurans untuk membantu meringankan beban kos operasi syarikat bas sekali gus membantu industri pengangkutan awam di negara ini," katanya di lobi Parlimen, semalam.

Beliau mengulas permohonan Persatuan Pengusaha Bas Seluruh Malaysia (PMBOA) untuk menaikkan tambang bas ekspres dan bas henti-henti di seluruh negara sebanyak 100 peratus bagi menampung peningkatan kos operasi serta alat ganti.

Kelmarin, Pengerusi PMBOA, Datuk Ashfar Ali, berkata pihaknya sudah mengemukakan permohonan terbabit kepada kementerian dengan alasan kenaikan tambang perlu untuk membolehkan pengusaha menampung peningkatan harga diesel dan alat ganti.

Kali terakhir kerajaan mengumumkan kenaikan tambang bas ekspres dan bas berhenti-henti adalah pada 1 Mei 2005. Bagaimanapun, dalam tempoh itu, harga diesel sudah dinaikkan tiga kali manakala kos alat ganti semakin bertambah.

Noh berkata, kerajaan juga bercadang meminta pengusaha terminal bas supaya mengkaji semula kemungkinan

menurunkan kadar sewa yang dikenakan mereka kepada syarikat bas bagi membantu mengurangkan beban pengusaha.

"Kita akan cuba beri pengurangan contohnya di Hentian Puduraya di ibu negara yang terletak di bawah UDA. Kita akan minta UDA mengkaji balik supaya kadar sewa yang mereka kenakan dapat dikurangkan lagi," katanya.

Mengenai perkhidmatan bas bagi laluan di kawasan perumahan dan luar bandar yang tidak menguntungkan beliau berkata, kementeriannya mengkaji untuk menggunakan konsep bas mini yang diselia sepenuhnya oleh syarikat kerajaan.

"Kita akan gunakan bas yang dibiayai kerajaan dan ia mungkin diberi kepada syarikat seperti Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn Bhd (RapidKL) di bandar dan yang dikendalikan Mara di kawasan luar bandar.

"Kita juga bercadang mewujudkan bas mini di luar bandar, malah mungkin memperkenalkan sistem seperti van kerana kaedah itu boleh dilaksanakan di luar bandar seperti untuk membawa murid sekolah atau penumpang biasa," katanya.

Noh berkata, kementerian juga akan meneliti semula mekanisme pemberian permit bas bagi memastikan ia tidak dikeluarkan secara berlebihan sehingga boleh mewujudkan persaingan tidak sihat yang menjejaskan daya maju.

Sementara itu, ketika menjawab soalan tambahan Senator Datuk Lee Sing Chooi di Dewan Negara, semalam, Noh berkata, semua maklumat pemandu bas ekspres di negara ini akan didaftarkan di dalam satu pangkalan data bagi memudahkan pemantauan dibuat.

"Langkah itu perlu kerana ketika ini tiada pemantauan khusus dibuat terhadap pemandu bas ekspres yang kadang kala dipaksa bekerja lebih masa sehingga mendedahkan mereka kepada risiko membahayakan nyawa penumpang jika berlaku kemalangan.

"Kita juga ingin mahu membuat penjenamaan semula untuk melahirkan pemandu bas ekspres yang lebih profesional, diberikan lesen memandu kenderaan awam (PSV) serta menetapkan gaji minimum untuk mereka," katanya.

Berita Harian 30/5/08

Tiada ulasan:

Kongsi Link Anda