Rabu, November 19, 2014

DAP Pulau Pinang banyak jual tanah tapi pelaburan hilang!!Kerajaan pulau pinang berbangga dengan peningkatan hasil negeri dan terasa hebat.. Lim Guan Eng pun mendabik dada..

Rupanya peningkatan hasil negeri Pulau Pinang kerana banyak jual tanah negeri.. kalau macam tu tak payah orang penang pilih Lim Guan Eng jadi Ketua Menteri.. aku pun boleh.. bukan susah.. jual je tanah negeri tu... banyak la duit dapat.. inilah antara kecerdikan pemimpin PR yang dipuji.. ini tidak termasuk komisyen pemaju yang terpaksa diberikan kepada DAP..

cuba lihat laporan di bawah:
Kerajaan Negeri Pulau Pinang dalam Bajet 2015 menganggar akan memperoleh Hasil sebanyak RM656,931,750. Dari jumlah ini sebanyak RM441,978,850 adalah dari Hasil Bukan Cukai. Ia menyumbang 67.28% kepada jumlah keseluruhan Hasil kerajaan Negeri pada tahun hadapan, selebihnya dari Hasil Cukai dan Terimaan Bukan Hasil.
Pendapatan dari Penjualan Barang-barang berjumlah RM308,496,500  menyumbang sebanyak 69.80% kepada Hasil Bukan Cukai bagi 2015. Dari jumlah itu, Premium Tanah menyumbang RM 307,000,000 atau 99.51%. Ini adalah hasil dari Pemberian Milik Bayaran Khas - RM235,000,000;  Pemberian Hak Milik - RM 50,000,000; dan Tukar Syarat - RM 22,000,000.
Bagi 2015, Premium Tanah turut menyumbang 46.73% kepada keseluruhan Hasil yang akan diperoleh oleh kerajaan negeri pada 2015. Amat jelas hasil Premium Tanah merupakan penyumbang terbesar bagi hasil kerajaan Negeri Pulau Pinang.
Penyata Kewangan 2013 menunjukkan Hasil Bukan Cukai sebanyak  RM511.71juta diperoleh kerajaan negeri. Perolehan daripada Jualan Barang-barang (termasuk Premium Tanah) menyumbang RM366.18juta (71.56%) kepada Hasil Bukan Cukai atau 43.92% kepada jumlah keseluruhan Hasil bagi tahun berkenaan.
Bermula dari tahun 2011, kerajaan negeri telah dengan nyata menjual tanah kepada pemaju. Bermula dengan penjualan Bayan Mutiara kepada Tropicana Ivory SB berjumlah RM1.07 billion dengan tempoh bayaran selama 5 tahun akan memastikan kerajaan negeri memperoleh pendapatan untuk tahun-tahun berikutnya.
Pada 12 Oktober 2013, kerajaan negeri menjual tanah seluas 39.54 ekar pada harga jualan RM65.34 juta kepada PE Land Sdn Bhd. untuk pembinaan "premium retail outlet", hotel mewah dan lain-lain.
Pada 10 Januari 2014, Kerajaan Negeri menjual tanah seluas 245 ekar kepada Aspen Land Sdn Bhd dengan harga RM484 juta bagi pembinaan pusat membeli belah dan pembangunan bercampur. Aspen Land juga diberikan tempoh 60 bulan untuk menjelaskan harga pembelian tanah tersebut.
Pada 25 Mac 2014, kerajaan negeri menjual tanah seluas 30 ekar kepada Paramount Corp Berhad dengan harga RM65.56 juta.
Pada 15 September 2014 Eco World Development Group Berhad dilaporkan bersetuju menerima tawaran membeli tanah seluas 470 ekar di Batu Kawan pada harga RM1.02 billion untuk pembinaan padang golf dan pembangunan bercampur.
Adalah menasabah untuk merumuskan bahawa kerajaan negeri banyak bergantung kepada pemberian Hak Milik Tanah dan/atau penjualan tanah milik negeri sebagai sumber kewangan negeri.
Berdasarkan fakta-fakta diatas kenyataan Ketua Menteri yang menyangkal bahawa Pulau Pinang di bawah pimpinan beliau bergantung besar kepada hasil jualan tanah adalah tidak masuk akal sama sekali!


1 ulasan:

Awanama berkata...

Aku heran betullah - seolah P. Pinang telah diGADAIkan terusan menjadi KOLONI SINGAPURA-Israel-no. 2; kemudian mahu digabungkan dgn. Sabah-Sarawak yg. kaya minyak-gas terbesar di Asia Tenggara (S'pura juga adalah pusat MOSSAD/CIA/NATO terbesar di Asia Tenggara – sebab itu ada penerbangan ke Singapura, dari pulau Diego GarCIA yg. merupakanpengkalan mereka, yg. juga pengkalan Submarine haram NUKLEAR Israel, yg. disyaki terlibat dgn. letupan bawah dasar laut utk. menyebabkan Tsunami, gempa bumi dsbnya)! Di mana undg-undg PERLEMBAGAAN per. 153, untuk melindungi HAK BUMIPUTERA termasuk TANAH PUSAKA nenek moyang kami?!

Awatlah si puak PEROMPAK/PENINDAS dari si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM yg. asyik MEROMPAK tanah PUSAKA nenek moyang BUMIPUTERA kami ini boleh terus bersama keturunanannya hidup MEWAH dan BEBAS atas hasil ROMPAKAN/PENINDASAN tersebut?! Patutnya DYMM Sultan Kedah ambil balik P. Pinang ni dan TEBUS kembali setiap Tanah Rizab Melayu dan tanah Negeri yg. telah diROMPAK dari kaum BUMIPUTERA ini! Tapi yg. aku heran tu, YAB PM baru janji dgn. BUMIPUTERA Sabah nak TEBUS dan juga TAMBAH Tanah Adat mereka - tapi kenapa seolah tak PEDULI lansung kat nasib Tanah Rizab Melayu yg. paling BANYAK diROMPAK di Tanah Melayu ni?!

Itulah - mana juga SPRM? Baik SPRM Persekutuan mengambil alih penyiasatan - sebab kat P. Pinang ni, mcm. ganjil aja, tak nampak lansung tindakan oleh SPRM! Tengok kes PPS HARAM tu - BERJUTA merompak duit rakyat; tapi habuk pun tak dak sebrg. penyiasatan! Lepas tu Tanah Rizab Melayu dan Tanah Negeri termasuk Kpg. Islam/Melayu cthnya kpg. Mutiara dan di seluruh Batu Feringghi - yg. dah lama TERGADAI bawah GerakanKAPIR dan sekrg. DAPBANGKAI pula!

HAPUSkan juga terus pemilikan WARGA ASING kaya bawah program "Rumah Keduaku" - sebab itu harga rumah pun naik dan BUMIPUTERA makin tak mampu beli rumah sendiri - bayangkan lah cucu-cicit kita di masa hadapan. Dan mana-mana kwsn. perumahan kos rendah/mampu milik TIDAK boleh disewa atau dijual kpd. warga asing serta Bukan Bumiputera (kalau quota Bumiputera) kerana ini diSUBSIDI K'jaan pd. kaum Bumiputera dan rakyat Malaysia yg. lain(boleh dianggap jenayah PENIPUAN) - kalau tidak habis kwsn perumahan tersebut didominasi pekerja asing termasuk yg. BIADAP pd. budaya ISLAM/Melayu, termasuk yg. asyik pengotor, suka melepak kat luar, atau mabuk, lepas tu, berberbunuhan sesama sendiri! Ini juga MO licik si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM utk. MENGHALAU Bumiputera Islam/Melayu dari kwsn, perumahan tersebut!

Makcik Sambal Belacan.

Kongsi Link Anda