Ahad, Jun 08, 2008

Harga Minyak : Siapa yang tidak faham

Kenaikan harga minyak baru-baru ini amat mengejutkan rakyat khasnya ramai yang menjangkakan harga minyak hanya akan naik pada Ogos 2008.

Selain itu apa yang mengejutkan rakyat juga ialah kenaikan harga minyak sebanyak 78 sen bagi petrol dan RM 1 bagi diesel bagi setiap liter iaitu kenaikan sebanyak 40%.

Kenaikan harga minyak yang mengejut serta kenaikan harga yang begitu besar ini tidak dijangkakan oleh seleuruh rakyat Malaysia.

Rakyat amat memahami kenaikan harga minyak minyak luar negara menuntut kenaikan juga harga minyak didalam negara ini. Namun kenaikan yang mengejut ini serta dengan harga begitu tinggi amat membebankan rakyat. Rakyat tidak bersedia dan seterusnya kecewa.

Apa yang rakyat bimbangkan kenaikan harga minyak ialah kesan jangka panjang kepada rakyat.

Walaupun kerajaan akan memberi pulangan subsidi semula kepada pemilik kenderaan persendirian berkapasiti enjin sehingga 2000cc serta pick up truck dan jip berkapasiti enjin sehingga 2500cc, bayaran tunai sebanyak RM625 setahun dan pemilik motosikal persendirian berkapasiti enjin sehingga 250cc, bayaran tunai sebanyak RM15 setahun namun kesan jangka panjangnya amat besar.

Sehingga kini tindakan kerajaan dilihat masih tidak dapat menampung lagi kenaikan sara hidup yang terpaksa ditanggung oleh rakyat.

Apalah sangat wang tunai RM 625 dan RM 150 tetapi keseluruhan perbelanjaan sara hidup rakyat akan meningkat sekali ganda. Dalam keadaan ekonomi dunia yang lembap serta pasaran ekonomi tempatan yang biasa sahaja setentunya akan memberi kesan secara langsung kepada rakyat.

Kos sara hidup akan mengingkat akibat kenaikan harga barang dipasaran tempatan. Hakikatnya rkyat tidak boleh menghalang kenaikan ini dan kerajaan pun tidak berupaya untuk menghalang kenaikan harga barang. Inilah kesan inflasi.

Rakyat mengharapkan selepas Pilihanraya Umum ke-12, kerajaan dapat mempelajari sesuatu iaitu lebih peka kepada kehendak rakyat. Malahan kini kerajaan terus membebankan rakyat nukan mengurangkannya.

Apa agaknya kerajaan fikirkan?..

Pada pilihanraya yang lalu terdapat beberapa kumpulan yang dikenalpasti tidak menyokong kerajaan iaitu kumpulan bukan Melayu, kumpulan penduduk Bandar dan golongan muda.

Apakah selepas kenaikan harga minyak yang melampau ini, kumpulan ini akan beralih arah menyokong kerajaan. Dalam keadaan harga minyak tinggi, kumpulan pengundi bukan Melayu ini yang bekerja sendiri/ swasta setentunya akan menghadapi masalah kerana gaji mereka tetap ditakuk yang lama tetapi kenaikan sara hidup telah berubah dengan drastik yang tidak mungkin dapat ditampung dalam sekelip mata.

Manakala bagi kumpulan pengundi bandar pula setentunya pengingkatan sara hidup akan dirasai dengan ketara, sebelum ini kehidupan pengundi bandar sudah tertekan dengan sara hidup yang tinggi dan kini terus tertekan. Hasil usaha mereka siang dan malam hanyalah untuk keperluan hidup semata-mata tidak boleh membuat lebih selain itu. Bekerja lebih kuat bukan untuk bersenang lenang tetapi hanya untuk menampung keperluan semata-mata seperti bayaran sewa rumah, elektrik dan air, bayar kereta, minyak dan makan minum dan kualiti hidup semakin mengurang. Akhirnya anak-anak semakin terabai dan terjebak dalam gejala sosial yang kini semakin membimbangkan.

Bagi kumpulan muda ini, kehidupan mereka akan semakin terdesak. Bagi mereka yang baru akan memulakan kehidupan mereka ini akan semain tersepit dengan sara hidup yang terlalu tinggi.

Apa agaknya yang kerajaan akan terangkan dan jelaskan kepada rakyat?

1. Secara perbandingannya harga minyak kita lebih murah dari negara jiran.

2. Kerajaan tidak mampu menampung subsidi yang terlalu besar kerana kenaikan harga minyak dunia.

3. Kerajaan menampung sekian banyak subsidi untuk rakyat?

4. Kerajaan mengambalikan subsidi kepada rakyat.

5. Rakyat perlu bersama dalam keadaan susah dan senang kerajaan

Persoalannya kenapa naik sehingga 70 sen bagi petrol dan RM 1.00 bagi diesel bagi setiap liter. Tidak bolehkan naik secara berperingkat kerana ianya akan meningkatkan kenaikan harga barang dengan tinggi dan mendadak.

Adakah ini satu-satunya mekanisme dan pendekatan untuk mengatasi masalah kenaikan minyak?

Kita tidak boleh salahkan peniaga kerana kos yang tinggi tetap tidak akan mampu ditampung oleh peniaga.

Gaji rakyat tidak berubah, malah mereka terpaksa berkerja dengan lebih kuat lagi....
Kita perlu ingat sabda Rasulullah SAW yang bermaksud "kemiskinan hampir membawa kepada kekufuran". Manusia amat mementingkan 'perut' mereka. Mereka boleh buat apa sahaja untuk 'perut' mereka. Ini ialah hakikat.

Siapa yang tidak faham agaknya.... nampaknya isyarat rakyat pada pilihanraya umum ke12 lalu masih tidak membawa pengajaran apa-apa kepada kerajaan. Kerajaan masih belum peka kepada kehendak rakyat.

Rakyat: Apa lagi isyarat yang hendak diberi oleh rakyat?

Tiada ulasan:

Kongsi Link Anda