Isnin, Oktober 19, 2009

Bukti pemimpin PKR mengamalkan kroni dan berpuak-puak

Aku terpanggil dengan artikel di laman blog pembangkang ni.. tajuk dia "SURAT TERBUKA UNTUK YAB.M.B SELANGOR"

Surat ini berkaitan PKR Puchong yang bermasalah iaitu PKR telah dikuasai oleh kumpulan tertentu diperingkat EXCO dan AJK,..mereka begitu dominan menentukan keputusan dalam setiap langkah parti..sehingga telah mengenepikan suara daripada Ketua-ketua Ranting,..yang lebih membimbangkan ialah mereka berpuak-puak.

PKR cabang Puchong menjangkau hingga ke Taman Sri Serdang,..dan kebanyakan Ranting dan ahli berada di Puchong akan tetapi barisan EXCO dikuasai oleh orang Sri Serdang dan mereka mengenepikan langsung ahli dan juga Ranting di Puchong,.dan ini bukannya rahsia lagi bagi ahli PKR Puchong kerana kami telah lama mengidu permainan mereka ini.

Antara beberapa keraguan dan kemusykilan yang menghantui ahli-ahli serta ketua-ketua Ranting berkenaan tersebut adalah :

1. Pengerusi Cabang

Begitu lemah dalam membuat sebarang keputusan berkenaan parti,..beliau begitu lembut sehingga mudah dipengaruhi oleh gerombolan yang ingin menguasai parti,.

2. Pemangku Timbalan Pengerusi.

Beliau mendapat elaun sebanyak RM3000 sebulan daripada akaun Cabang untuk mengatur strategi dan program parti,.akan tetapi beliau telah gagal melaksanakan tanggung jawab itu kerana beliau jarang turun padang untuk mendekati ahli apatah lagi turun bersama-sama rakyat,.. jadi berbaloikah elaun RM 3000 diberikan kepada orang ini jika beliau gagal menggalas tanggung jawab yang diberikan ?..

3. Setiausaha.

Beliau begitu emosional bila berada dalam mesyuarat seolah-olah hanya pendapat beliau sahaja yang betul. Beliau menggalas tugas sebagai setiausaha akan tetapi beliau tidak pernah sediakan minit mesyuarat bahkan sepanjang saya mengenali beliau semua tugas-tugas setiausaha diserahkan kepada Ketua Wanita,.. jadi relevankah beliau menggalas tugas sebagai setiausaha ?.......dan boleh disimpulkan seperti ini :

- Setiausaha yang tak pernah menulis....

- Setiausaha yang tak pernah membuat minit mesyuarat.

4. Bendahari.

Seorang Bendahari yang tidak pernah menunjukan Penyata kewangan milik parti pada setiap kali mesyuarat Cabang,.. sampai setakat ini ahli dan juga Ketua-ketua ranting tidak mengetahui jumlah kewangan parti seolah-olah telah diharamkan oleh beliau untuk sesiapa mengetahuinya. Dimana letaknya KETELUSAN yang diwar-warkan sebagai asas perjuangan parti ?.....dan yang lebih menyedihkan apabila Ranting ingin membuat program sendiri dan memohon bantuan kepada Cabang bermacam-macam alasan diberikan kononnya Cabang tidak mampunyai peruntukan... Sampai bila kami nak diperbodohkan ??????????

Akhir sekali,.. saya mengharap kepada Tan Sri agar dapat turun padang menyelesaikan masalah ini sebelum ianya menjadi lebih tak terkawal dan singkirkanlah manusia-manusia yang tamak haloba,.tak pandai buat kerja,.kronisme,.Penyapu buruk,.dan sebagainya yang bersarang di PKR Cabang Puchong ini.. singkirkanlah mereka segera sebelum kami muak dan yang paling penting ialah sebelum RANTING-RANTING BERGUGURAN.

Begitulah serba sedikit isi surat tersebut... Surat ini membuktikan amalan kronisme dan berpuak-puak juga sebenarnya wujud dalam PKR. JIka dahulu PKR sering menuduh UMNO kini jelas berlaku dalam PKR... ini antara satu tempat yang diberitahu, mungkin banyak lagi tempat lain yang berlaku tetapi hanya didiamkan sahaja.

Dan ini jugalah yang berlaku di PKR pusat sekarang, pemimpin PKR sibuk merebut jawatan yang berpuak-puak apatah lagi ketua-ketua cabang berkuasa menentukan projek kerajaan negeri dan peruntukan yang diberikan kepada mereka. Puak Azmin lain, Puak Zaid Ibrahim lain dan sebagainya. Masing-masing kini ingin mempertahankan kedudukan mereka dalam parti dan merebut projek berjuta ringgit dari kerajaan negeri.

Semua ini hanya berlaku dalam tempoh setahun setengah mereka mendapat kuasa bukan dalam tempoh 50 tahun,, namun itu telah menampakkan ketamakan mereka dalam mengejar kuasa dan jawatan. Rakyat kini semakin di abai, masakan tidak... sekiranya rakyat didahulukan nescaya surat ini tidak akan sampai di tangan media dan surat ini merupakan keluhan ketua ranting (cawangan) PKR.

Rakyat kini melihat dan menilai siapa sebenarnya pemimpin PKR ni... semua tuduhan mereka kepada UMNO kini kembali ke diri mereka semula... . kini pemimpin PKR pula mengamalkan kebobrokan moral... sedangkan UMNO kini sedang berusaha untuk berubah...

3 ulasan:

denaihati berkata...

biasalah cakap tak serupa bikin ... jerit sana sini kroni tapi PKR dan DAP tu sendiri lebih kroni daripada yg lain ...

Jeffry berkata...

SLM BRO..PUAK PKR NI BILE BAB MENUDUH ORG MEMANG LEBIH SUDU DARI KUAH. KENE BTG IDONG SENDIRI LG TERUK JADINYE..PADAN MUKE KEHKEHKEH

YANG GAMBI berkata...

Salam bro, puak PR ini bukannya reti nak buat apa-apa, deme cuma tahu nak membangkang, membawa fitnah, memaki hamun tu sahaja......

Kongsi Link Anda