Sabtu, Mei 30, 2009

1 Malaysia tidak lupa Kekejaman Komunis

Jangan lupa kekejaman komunis.. jangan lupa pembunuhan yang telah mereka lakukan.. mereka bukan untuk memerdekakan negara tetapi merekahendak menjajah negara dengan penindasan dan kezaliman..

Namun rakyat perlu berhati-hati dengan pihak tertentu yang cuba memuja komunis sseperti OKR dan DAP serta segelintir dari Gerakan... Propaganda pembangkang

KONSEP 1 Malaysia nampaknya menerima ujiannya yang pertama. Maka tunjukkan semangat 1 Malaysia yang telah diperkenalkan oleh Perdana Menteri. Masa telah tiba untuk semua rakyat Malaysia bersatu menunjukkan rasa benci pada Chin Peng dan Parti Komunis Malaya (PKM), bukan kerana prejudis terhadap identiti kaum atau agamanya, tetapi kerana semangat mempertahankan kestabilan dan kemakmuran negara.

Apabila Pengerusi Parti Gerakan Pulau Pinang Datuk Dr. Teng Hock Nan mencadangkan kepada kerajaan membenarkan pemimpin PKM Chin Peng kembali ke Sitiawan, Perak, agaknya apalah niat yang cuba disampaikan.

Tindakan kurang bijak ini bukan sahaja mengguris hati seluruh anggota pasukan keselamatan yang menggadai nyawa untuk menjaga keamanan termasuk keselamatan Hock Nan dan keluarganya. Tetapi seperti cuba melukakan kembali parut lama yang sudah sembuh sepenuhnya.

Seperti biasa masyarakat Malaysia khasnya orang Melayu begitu sabar dan matang menguruskan kebiadaban pemimpin Gerakan ini.

Tidak benar jika kemarahan orang ini dianggap sebagai orang Melayu bersifat perkauman.

Sebagai Pengerusi Parti Gerakan peringkat negeri yang menjadi salah satu parti komponen Barisan Nasional (BN), jelas sekali tindakan beliau sangat tidak kena pada tempatnya. Nampaknya beliau sengaja cuba mencabar kewibawaan Senator Tan Sri Koh Tsu Koon, Pengerusi Kebangsaan Parti Gerakan yang kebetulan dipertanggungjawabkan menjaga soal perpaduan dan hubungan etnik di negara ini.

Hock Nan seolah-olah cuba 'memalukan' ketuanya di mata rakyat dan pemimpin komponen BN yang lain.

Seperti ada sesuatu yang sangat tidak kena sejak setahun yang lalu berkaitan perpaduan serta integrasi kaum di negara ini. Seolah-olah sudah ada rancangan yang teratur oleh pihak tertentu cuba untuk menghuru-hara kestabilan negara. Bermula dengan isu-isu kontrak sosial, tuntutan pemansuhan hak masyarakat Melayu, kedudukan agama Islam dan bahasa Melayu hinggalah kepada kedudukan raja-raja Melayu yang dilihat lebih bersifat dalaman, kini konflik ini sudah berkembang dengan menggunakan isu luaran seperti cadangan menerima kembali Chin Peng.

Janganlah berlagak seolah-olah tidak tahu sentimen rakyat Malaysia terhadap pengganas komunis. Masih ramai lagi generasi darurat yang masih hidup hingga ke hari ini. Sebagai pengajaran, pencadang kepada usul ini sepatutnya dikenakan tindakan yang berat supaya cadangan berbentuk hasutan ini jangan sekali-kali dijadikan mainan untuk populariti politik.

Bagi mencegah sentimen ini berterusan, langkah jangka panjang seelok-eloknya tindakan menjadikan 1 Malaysia sebagai pendidikan harus dimulakan. Satu Malaysia tidak boleh dijadikan sekadar slogan untuk perpaduan.

1 Malaysia perlu diisi dengan pengetahuan sejarah negara, nilai benci kepada propaganda politik dan anasir yang cuba menggugat kestabilan negara.

1 Malaysia seharusnya dikembangkan sejak di sekolah rendah dan menengah sebagai satu bidang ilmu baru yang mengarah kepada pembentukan masyarakat yang boleh memahami struktur dan sejarah pembentukan negara, kontrak sosial serta bagaimana untuk menghindari bencana perkauman pada masa depan.

Melalui pendidikan 1 Malaysia sama ada sebagai satu mata pelajaran atau dibina merentas kurikulum sedia ada, perlu dijadikan ilmu wajib kepada semua pelajar.

Tiada ulasan:

Kongsi Link Anda