Selasa, November 10, 2009

Ingatan Zulkifli Noordin kepada Dr Asri - jangan sertai politik!

Semalam Dr Asri berkemungkinan akan menyertai parti politik jika dengan cara itu sahaja dakwah dapat disampaikan. Pendirian tersebut dinyatakan Dr Asri ekoran apa yang terjadi kepada beliau pada beberapa yang lau sehingga menyebabkan penahanan beliau ketika menyampaikan satu ceramah di ampang.

Timbul reaksi pelbagai pihak, ada yang bersetuju dan ada yang tidak bersetuju. Ada yang mempersoalkan... jika DR Asri menyertai parti politik maka apakah parti politik yang menjadi pilihan beliau.

Tetapi bagi Anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin meminta bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin supaya tidak menyertai sebarang parti politik untuk menyebarkan dakwah. Beliau yakin bahawa Dr. Mohd. Asri tidak akan menghadapi halangan dalam menyebarkan dakwah keagamaan ekoran kedudukannya yang diterima ramai sama ada kerajaan mahupun pembangkang.

"Saya berpendapat bahawa Dr. Asri ini sudah sampai ke peringkat melangkaui politik partisan. Kedudukan dia diterima oleh masyarakat dari semua peringkat.

Saya kira lebih sesuai Dr. Asri main peranan sebagai ulamak non-partisan.

"Dakwah dia itu akan lebih efektif kalau dia kekal dalam kedudukan sekarang (tidak berparti)..sebab dalam politik ini banyak kompromi, banyak konsesi dan dia lebih sesuai dalam keadaan sekarang,”

Pada pandangan Aspirasi pun sama, biarlah Dr Asri tidak menyertai mana-mana parti politik kerana cara beliau menegur boleh diterima oleh semua pihak... tetapi jika dia memasuki politik.. pandangan dia akan dilihat bias... sangat merugikan.

Sumber Berita: Utusan Malaysia

Tiada ulasan:

Kongsi Link Anda