Selasa, Januari 12, 2010

Allah untuk Islam – Sultan Selangor

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan semua pihak di negeri ini berpegang teguh kepada pendirian mengharamkan pengunaan kalimah Allah oleh agama selain Islam.

Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Datuk Mohamad Adzib Mohd. Isa hari ini memberitahu, titah itu dinyatakan dalam pertemuan beliau dengan baginda pada 5 Januari lalu.

Katanya, turut menghadap baginda ekoran isu pengunaan kalimah Allah oleh akhbar Herald-The Catholic Weekly ialah Mufti Selangor, Datuk Mohd. Tamyes Abdul Wahid; Ahli MAIS, Datuk Salehuddin Saidin; Setiausaha MAIS, Abdul Halem Hapiz Salihin serta Penasihat Undang-undang MAIS, Nurhani Salwa Jamaluddin di Istana Mestika di sini.

Menurut beliau, baginda memaklumkan pendiriannya mengenai perkara itu bertujuan memelihara akidah umat Islam serta menjaga keharmonian beragama setiap rakyat di Selangor

“Dalam pertemuan itu, baginda menitahkan supaya isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam dibincangkan dengan teliti oleh ahli-ahli MAIS.

“Sebagai Ketua Agama Islam negeri, baginda mahu semua peringkat berpegang teguh dengan pendirian mengharamkan penggunaan kalimah Allah oleh agama lain,” katanya. Baca seterusnya

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis taklimat dan perbincangan dengan 38 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam di masjid negeri di sini hari ini. - di Utusan Malaysia

Kata AB : Dah tiba masanya Sultan masuk campur tentang kalimah Allah, mengenai perkara ini. Selain itu umat Islam melalui NGO nya perlu juga menggerakkan kesedaran mengenai kepentingan kalimah Allah hanya digunakan oleh umat Islam di negara ini.

Program kempen dan penerangan sekurang-kurangnya dapat meredakan ketegangan apa yang berlaku sekarang. Dakwah Bil-Hikmah, untuk menjelaskan bahawa kejadian membawakr masjid adalah bukan ajaran Islam tetapi pihak ekstrimis atau sengaja mengangguk di air keruh mungkin juga sebahagian yang dirancang oleh CIA dan sekutunya.

Umat Islam dalam memperjuangkan haknya tidaklah bermakna mereka ini sebagai pengganas.. semoga Allah melindungi semua umat Islam di negara ini.

1 ulasan:

Anak Omak berkata...

Selamat Hari Jadi
Haram jadah betul si Khairy.
Dulu jual negeri
Terdedah sekongkol dgn Anwar BABI

Tak yah Setiakawan nak nafi
Utusan dah lapor maklumat SB
GAP bukti RPK dilindung Kali
Ajen Singapura dan pelindung Khairy

Sesiapa yang bersama dengan Khairy adalah pembelot agama, bangsa, dan tanahair!!!!!!

Kongsi Link Anda