Selasa, Januari 12, 2010

JAL dijangka berhentikan 15,600 pekerja

TOKYO: Penerbangan Jepun yang berdepan dengan masalah, dijangka memberhentikan 15,600 pekerja bagi tempoh tiga tahun, iaitu 30 peratus daripada tenaga kerja kumpulan itu, di bawah pelan pemulihannya, menurut satu laporan yang disiarkan hari ini.

Pemberhentian itu, termasuk dengan pemotongan faedah dan gaji akan dilaksanakan bersama dengan penjualan anak syarikat JAL, termasuk JAL Hotels CO, kata laporan Kyodo News, tanpa memetik sumber khusus.

Katanya, tenaga kerjanya akan dikurang kepada 36,000 menjelang tahun perniagaan Mac 2013. “Syarikat sokongan kerajaan, Enterprise Turnaround Initiative Corp (ETIC), merancang membuat keputusan berhubung pakej menyelamatkan JAL seawal 19 Januari, iaitu tempoh sama pernebangan itu dijangka memfailkan perlindungan muflis,” kata Kyodo.

ETIC menganggarkan tanggungan syarikat itu melebihi asetnya, iaitu lebih daripada AS$9.5 bilion. - AFP

Kata AB : Cuba bayangkan jika MAS dan Proton jika tidak ditolong oleh kerajaan beberapa masa dahulu. Jika Syarikat penerbangan Jepun JAL yang lebih terkenal dengan sistem kerjanya yang hebat namun setiap tindakannya bukannya perfect dan tiada risiko.. kadang-kadang boleh memberi risiko yang amat dasyat, seperti yang berlaku sekarang. Keadaan ekonomi semasa menuntut kecekapan dan kepintaran serta tindakan yang hebat untuk keluar dari kemelut ini.

Bayangkan berapa ramai orang yang akan dibuang kerja... dan bayangkan setiap orang meanggung sekurang-kurangnya 4 orang ahli keluarga iaitu seramai 144000 keluarga yang akan kehilangan mata pendapatan dan keadaan rakyat akan semakin parah..


Ia bukanlah sesuatu yang mudah, tetapi perlu dibuat oleh kerajaan untuk menyelamatkan pekerja dan kelaurga mereka.

Tiada ulasan:

Kongsi Link Anda