Isnin, Oktober 12, 2009

Kemenangan di Bagan Pinang - bukti UMNO masih relevan

Memang terdapat suara sumbang yang masih tidak puas hati ke atas kemenangan UMNO di Bagan Pinang. Ianya hakikat pahit yang patut ditelan oleh pembangkang apatah lagi setelah 8 kali menang dan sekali kalah 'KO' memang sangat memeritkan. Kemenangan lalu terus dilupakan dan keperitan kekalahan sangat dirasakan.

Kebanyakan ulasan politik umpama tiada jawapan yang konkrit untuk menerima keputusan kemenangan UMNO ini apatah lagi analisis hanya dilihat berat kepada aspek UMNO sahaja. Tetapi aspek kekalahan PAS umpama tiada jawapan yang boleh menjawab persoalan bagaimana PAS boleh kalah teruk? Kenapa undi Cina dan India berubah dan tidak lagi memihak kepada pembangkang? Adakah trend ini sementara atau bakal berterusan?

Namun persoalan penting ialah adakah kemenangan ini menunjukkan UMNO masih relevan di dunia politik negara ini?..

Soalan yang amat subjektif... apatah lagi hendak diukur dengan kemenangan BN yang hanya sekali.

Namun Ramai pemimpin UMNO nampaknya kian bersemangat semula hasil kemenangan ini, Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata kemenangan Isa dengan majoriti besar dapat menangkis tohmahan pihak-pihak tertentu yang mengatakan Umno tidak lagi relevan pada masa ini.

Beliau berkata jika Umno dan BN terus konsisten untuk membaiki kelemahan, tidak mustahil rakyat akan kembali menyokong parti itu.

"Jelas, apabila Tan Sri Mohd Isa yang juga calon 'favourite' dan pilihan rakyat, beliau telah dapat menarik minat pengundi melalui undian yang terbukti memihak kepada Umno dan BN,"

Manakala Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, kemenangan besar ini memberikan gambaran BN diterima rakyat pelbagai kaum di kawasan itu.

Beliau berkata kemenangan itu juga lebih bermakna apabila sokongan bukan Melayu, khususnya kaum India, memihak kepada BN dengan semua peti undi dimenangi parti pemerintah itu.

Najib pula berkata "Nampaknya mereka (rakyat) lebih yakin dan percaya dengan BN dan ini mungkin berpunca daripada beberapa faktor yang kita dapat buat penilaian sama ada faktor dasar kerajaan dan perubahan yang dibuat di peringkat nasional, kedudukan di peringkat bahagian atau calon itu sendiri, atau kombinasi ketiga-tiga faktor tersebut,"

Barisan Nasional (BN) berikrar untuk meningkatkan persefahaman dan kerjasama antara parti komponennya di Pulau Pinang bagi mendapatkan kembali sokongan rakyat di negeri itu, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, pemimpin BN di peringkat negeri itu bersetuju untuk memperbaiki sebarang kelemahan yang ada bagi mengukuhkan kedudukannya di Pulau Pinang.

"Kita (BN) berjanji untuk terus memperbaiki kedudukan dan mengutamakan khidmat bakti untuk rakyat selaras dengan konsep rakyat didahulukan.

"InsyaAllah kita akan menampilkan kesungguhan dalam mendapatkan sokongan padu di kalangan rakyat,"

Apa yang penting ialah dengan kemenangan ini.. UMNO telah temui ubat yang dicari sekian lama... sakit yang melanda UMNO kini kian pulih apatah lagi dengan mendapat semangat baru untuk UMNO terus bangkit dari 'sakit' yang menimpa.

Kini UMNO perlu bekerja keras supaya dilihat terus relevan.. semua peringkat UMNO dari pemimpin atasan, pertengahan, bawahan, ahli dan penyokong semua sedang semangat membara.

Ayuh UMNO teruslah bangkit dan melangkah untuk menacapi kejayaan. Apa yang penting ialah usaha yang berterusan dan jangan lupa keberkatan dari Allah SWT.

1 Malaysia, Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan....

Tiada ulasan:

Kongsi Link Anda