Isnin, Mac 10, 2014

Masih misteri.. KENAPA CAPTAIN ZAHARIE BINA SIMULASI DI RUMAH? #PrayForMh370


Masih misteri...

Aku agak pelik dengan apa yang disiarkan tentang Zaharie yang menjadi pilot MH370 yang hilang hingga kini. Apa kata korang baca dulu petikan ini:

Gambar (diatas) dari akaun Facebook Zaharie Shah menunjukkan set simulasi Boeing 777 yang dibina sendiri di kediamannya:-

SHAH ALAM – Juruterbang pesawat Boeing 777 MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah merupakan seorang juruterbang berpengalaman yang bukan sahaja mampu menerbangkan Boeing 777 di udara, malah pesawat itu turut ‘diterbangkan’ di rumahnya.

Minatnya terhadap penerbangan amat mendalam, hinggakan ketika masa lapang Zaharie sering menghabiskan masa menerbangkan koleksi pesawat kawalan jauh beliau.

Beliau juga membina sendiri set simulasi penerbangan Boeing 777 untuk terus mempertajamkan kemahiran menerbangkan pesawat Boeing 777 yang sebenar.

Dalam sebuah bilik khas, beliau menempatkan tiga skrin LCD 32 inci dan tiga skrin sesentuh 21 inci yang mewakili alat navigasi dan fungsi yang berbeza seperti di dalam pesawat Boeing 777 yang sebenar.

Memetik catatan blog Sharelor.net, Zaharie juga gemar memasak dan sering memuat naik gambar hidangan yang dimasaknya.

Beliau juga sering berkongsi pengetahuan mengenai cara-cara melakukan sendiri penjimatan elektrik di laman YouTube.

Berdasarkan rekod MAS, bekas penuntut di Penang Free School ini telah mencatatkan 18, 365 jam penerbangan sejak menyertai Malaysia Airlines pada 1981.

Namun kita pasti dengan adanya program simulasi di rumah, beliau telah menerbangkan Boeing 777 melebihi rekod rasmi yang dicatatkan.

Dalam pada itu, tinjauan Sinar Harian Online mendapati satu akaun Facebook atas nama “Kapten Zaharie Ahmad Shah” telah diwujudkan hari ini dan telah meraih perhatian 1,772 pengguna internet sehingga jam 11 malam tadi.

Sumber: Klik Sini

Semoga Allah selamatkan kesemua mereka didalam MH370 dan apa pandangan korang tentang pendedahan ini?

catatan : HousePK

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Pasal Minat la....

Gua pun ada simlator kat rumah 4 screen, Sidewinder, Touch screen je belum ada. X-plane 10 & Microsoft flight Sim.

Tanpa Nama berkata...

:)

Orang yg kolot saja yg heran, jgn sbb kita kolot, kita nak ajak orang lain kolot sama... hobi flight simulator ni dah lama dah...

Koman sepana betul... Iqra'.. Baca, baca... baca.. jgn tau nak bergosip ajer...

1st class facilities, low class mentality..

Kongsi Link Anda