Khamis, Mei 29, 2014

Bagaimana etika pakaian ziarah jenazah Sultan Azlan Shah?

Bagaimana etika pakaian ziarah jenazah Sultan Azlan Shah?
MANGKAT: Sultan Perak Sultan Azlan Shah, 86, mangkat pada pukul 1.30 tengah hari tadi.
IPOH: Orang ramai yang ingin memberi penghormatan terakhir kepada jenazahSultan Azlan Shahesok perlu mematuhi beberapa garis panduan berpakaian, lapor Bernama.

Menurut kenyataan Pejabat Menteri Besar Perak, lelaki Islam perlu memakai pakaian kebangsaan berwarna gelap, bersamping warna gelap tanpa corak benang emas atau perak serta bersongkok hitam dengan lilitan kain putih atau riben selebar satu inci.

Lelaki bukan Islam pula perlu memakai sut berwarna gelap dengan bertali leher hitam atau berseluar panjang dan berbaju tangan panjang dengan dililit kain hitam (toha) berukuran tiga inci lebar di lengan baju tangan kiri.

Sementara itu, perempuan Islam pula perlu berbaju kurung atau berkain sopan dan bertudung hitam.

Perempuan bukan Islam pula hendaklah berpakaian sopan serta memakai lilitan kain hitam (toha) berukuran tiga inci lebar di lengan baju kiri.

Penghormatan terakhir oleh orang ramai dibuka mulai pukul 11 pagi hingga 2 petang pada Khamis di Balairong Seri Istana Iskandariah di Kuala Kangsar.

Sultan Azlan Shah mangkat pada 1.30 tengah hari Rabu pada usia 86 tahun. Jenazah baginda akan dimakamkan di Makam Diraja Kuala Kangsar selepas solat Asar pada Khamis.

Tiada ulasan:

Kongsi Link Anda