Khamis, Mei 08, 2014

“Saya tukar agama, tapi saya tak tukar bangsa”



Admin suka budak cina ni … baca apa yg dia tulis tentang nama cina pada IC tapi agama islam.
Assalammualaykum to my dearest readers

Ok today.. my blog is regarding my name.

last month I went to collect my identity card from JPN. Alhamdulillah , it was done after such a long process.

 Then..suddenly I recall an incident that happened when I was attending a talk regarding Shalat. This talk was registered by my boss from my working place ( All Praise to Allah, my boss sayang me so much and she reserved this ceramah agama seat for me )



So I was searching my name on the attendance sheet…… and I found this :
Sophea Ng bt Abdullah

Hmm…. Since when my father become Abdullah?

Then I took my pen and draw a line on the name, and I wrote my name beside it — Ng Pooi Kheng.

 And then there was a pretty lady ( the person incharged of the attendance ) looked at me with a very unusual eye sight and asked :

“ ni ke nama betul?”
“ya Cik , ni nama saya.” I answered.
“eh.. betul ke ?” she asked again.
“ ya Cik.” I answered again , with a big wide smile *wink* ,



xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx

Hmmm….. lots people still dunno that it is not compulsory to change the name after someone embrace Islam.

I was once asked by someone :
XX :“ tahniah dah masuk Islam.. nama baru ?”
ME : “oh… saya takde nama baru.”
XX : “yang orang lain dok panggil Sophea tu?”
 ME : “ooh tu nama panggilan. Dalam IC tak tukar.”
XX : “ekk apasal pulak? Kena lah tambah bt Abdullah kat belakang.”
ME : “yea boleh kalau nak tambah BT ABDULLAH.. tapi kalau x tambah pun takpe. Tak wajib.”
XX : “ ehhh kenalah tambah. Ng Pooi Kheng tu nama orang cina. Dah masuk Islam kena tukar nama , baru lar orang lain tau dah tukar agama.”
ME : “ Saya tukar agama , tapi saya tak tukar bangsa.”

Don’t worry , I answered it in a very nice way and smile of course… *ngeeee*



xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Ng is my surname — 黄 (huang2)
Pooi Kheng is my name — 佩琼 (pei4 qiong2)
My name roughly means — fine , nice, good things and happiness.

 For me…it might not be an Islamic name. but my name was given by my parents. It is just like the first gift they gave me when I was born. I appreciate my name so much.

And again.. embraced Islam doesn’t mean I turn myself into a Malay or Arabian. Not to be racist, but I am sure all of us are proud of our own blood. Same goes to me. I was a Chinese, and the only thing changed is… I am now a Chinese Muslim ( Allah is the Greatest)

Islam is a peaceful religion, that teach and guide us towards the right pathway.

The beauty of Islam should be seen through our attitude , personality , our life , our heart and our soul…. Not through our name.



But anyway…. You can still call me anyway u like.. depends on how close we are

 Ng , Angie , Sophea , Sophy , ah kheng , pooi kheng, kheng kheng….et c. hehehe if we are close enough , no matter how u called me , I will sure recognize you

that’s all I want to share.

Chinese is my root ; Islam is my way of life.

forgive me if my sentences offended anyone. Allah knows the Best.

Lots of love
Wa’laykumussalam
Regards,
Sophea Ng, 佩琼。

sumber : AANS

10 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah....bertambah seorang lagi umat Rasulullah SAW. Semoga dia dapat mengharungi kehidupan sebagai seorang Muslimah yang bertakwa. Amin..

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah adik sopfea, atau anakanda sophea, kami yang seugama dengan mu menadah tangan mengucap syukur kepada allah yang telah membuka hati anakanda kepada ugama allah yang benar. nama tidak lah begitu penting tetapi ianya melambangkan ugama mu, sudah tentu jika di panggil ng sahaja, ramai orang fikir anakanda bukan seorang muslimah, tetapi jika di panggil sophea, tentu semua orang akan tahu anakanda seorang islam, sekiranya berlaku sesuatu kemalagan dan ic anakanda akan di ambil untuk mengetahui diri anakanda, dan sekiranya tiada menunjukkan anakanda adalah seorang muslimah ini akan menimbulkan kekeliruan, tetapi pakcik percaya saudara mara anakanda, tahu bahawa anakanda adalah seorang muslimah dan boleh di uruskan keperluan anakanda seperti makan minum mengikut cara islam...Alhamdulillah sekali lagi, dan untuk role model anankanda, ustaz hussin yee, ustaz Dr Riduan Tee..adalah role model terbaik..semoga allah memelihara kita semua umat Islam..amin.

Anak Bukit Jelutong berkata...

Tahniah dan selamat sejahtera.
" fine, nice, good things and hapiness"

Semoga anda lebih memahami dan dapat hidup dengan tenang dan penuh dengan "hapiness"

Tanpa Nama berkata...

Al hamdulillah, saudari nampaknya telah mendapat hidayah serta didikan agama yang baik. Semoga berbahagia hidup saudari.

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah. Semuga hidup saudari dilindungi dan diberkati dunia dan akhirat. Saudari adalah betul menyatakan tidak wajib untuk menukar nama. Cuma pastikan waris dan sahabat sekeliling tahu saudari seorang muslimah. Teruskan hubungan baik dengan keluarga.

Tanpa Nama berkata...

Yg penting nama asal tu mempunyai makna yg baik2 dlm bahasa asalnya dan tak mensyirikkan Allah swt. Welcome to Islam sister!

Tanpa Nama berkata...

Rakyat China lebih Ramai Islam dari penduduk malaysia..

Di Yunnan / Xian / beijing/ masjid2 nya lebih banyak dari jumlah masjid di Malaysia & banyak lebih tua.

Nama ialah gelaran..bukannya agama.

Masuk Islam tak semestinya tukar Nama ARAB.

Paling dekat pergi pulau Hainan..

Tanpa Nama berkata...

betul nama tak perlu tukar,tapi penting untuk pengurusan dan pentadbiran,
betul di Negara China ramai Islam, tapi dari segi % percentage masih kecil kurang dari 10% (I think)penduduk..jadi apa tujuan untuk making comparison to Chinese muslim in China...kekuatan ummah adalah pada bilangan yang betul beriman dengan allah pada zaman sekarang ni..

Lina berkata...

Alhamdulillah. :) rasa nak peluk awak sekarabg not because you're a muslim now, but because your words are too beautiful.

Tanpa Nama berkata...

sukur alhamdulilah

Kongsi Link Anda